ΠΟΥ για Όμικρον: «Πολύ υψηλός» ο παγκόσμιος κίνδυνος - Καλεί σε επιτάχυνση του εμβολιασμού και λήψη μέτρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΥ για Όμικρον: «Πολύ υψηλός» ο παγκόσμιος κίνδυνος - Καλεί σε επιτάχυνση του εμβολιασμού και λήψη μέτρων
«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», τονίζει ο Οργανισμός.

Τελευταία Ενημέρωση 12:40

Για πολύ υψηλό κίνδυνο, που φέρει σε παγκόσμιο επίπεδο το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, έκανε λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας ότι είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής, «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές

Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού», προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ. «Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Ωστόσο, ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. «Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

Εχθές ο Οργανισμός επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια. «Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνολικό αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα μόνο της παραλλαγής Όμικρον, εξήγησε ο Οργανισμός. Υπενθύμισε ότι θα χρειαστούν «μέρες έως και αρκετές εβδομάδες» μέχρι να εκτιμήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι.

Σημειώνεται πως η το νέο στέλεχος του κορονοϊού, που πρώτα ανιχνεύτηκε στη Νότια Αφρική, έχει εντοπιστεί σε πολλές άλλες χώρες.

Η σκωτσέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσε έξι κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, ενώ η Πορτογαλία κατέγραψε 13 κρούσματα της νέας παραλλαγής, όλα σχετιζόμενα με παίκτες και παράγοντες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λισαβόνας Belenenses, έπειτα από την πρόσφατη επιστροφή ενός παίκτη από τη Νότια Αφρική.

Η παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά και στην Αυστρία, στην περιοχή του Τιρόλου, σε ένα πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική.

Ο εντοπισμός της Όμικρον από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής σήμανε παγκόσμιο συναγερμό, ενώ η μια κυβέρνηση μετά την άλλη επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της νότιας Αφρικής, φοβούμενες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα καλύπτουν την παραλλαγή αυτήν και θα ανατραπεί η εν τω γίγνεσθαι οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Ισραήλ, Ιαπωνία, Αυστραλία κλείνουν τα σύνορα

Τα πιο δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από το Ισραήλ: Η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η απαγόρευση, που θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα ισχύσει για 14 ημέρες, ελπίζοντας πως στο διάστημα αυτό θα δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε όλους τους ξένους επισκέπτες από αύριο Τρίτη 30ή Νοεμβρίου, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού στο αρχιπέλαγος.

Εξάλλου, η Βρετανία αποφάσισε δε να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις με την πανδημία.

Εξάλλου, η Αυστραλία ανέστειλετο σχέδιό της να ξανανοίξει τα σύνορα στους φοιτητές και τους εξειδικευμένους εργαζόμενους. Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως το πολυαναμενόμενο άνοιγμα των συνόρων δεν θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου, όπως προβλεπόταν, και ότι θα αναβληθεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ο Μόρισον χαρακτήρισε τη μετάθεση του ανοίγματος των συνόρων «απαραίτητη και προσωρινή», στη βάση ιατρικών εισηγήσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραλλαγή «Όμικρον»: Ισραήλ, Ιαπωνία κλείνουν τα σύνορα - Συνεδριάζουν οι υπ. Υγείας της G7

Ασαφές πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά της Όμικρον, λένε οι επιστήμονες

Νότια Αφρική - Όμικρον: Τα εμβόλια είναι πιθανόν αποτελεσματικά κατά σοβαρής νόσησης και νοσηλείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider