Διαδηλώσεις στην Γεωργία: Θα σταματήσει την απεργία πείνας ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Σαακασβίλι;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαδηλώσεις στην Γεωργία: Θα σταματήσει την απεργία πείνας ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Σαακασβίλι;
Ο Νίκα Μελία, ο πρόεδρος του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (MNU), της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης δύναμης στη Γεωργία, διαβεβαίωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να μεταφερθεί ο Σαακασβίλι σε κατάλληλη κλινική»

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι θα τερματίσει την απεργία πείνας μόλις μεταφερθεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο, γνωστοποίησε απόψε ο δικηγόρος του, Ντίτο Σατζαγκλισβίλι.

Νωρίτερα οι γεωργιανές αρχές πρότειναν να μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης Γκόρι ο Σαακασβίλι, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση της υγείας του, αφού συνεχίζει για 50 ημέρες την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει όταν συνελήφθη, στις αρχές Οκτωβρίου.

Χιλιάδες υποστηρικτές του 53χρονου πρώην προέδρου κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Τιφλίδας, της πρωτεύουσας, για να ζητήσουν να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στον Σαακασβίλι, τον θεωρούμενο πλέον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Ο πρώην πρόεδρος σταμάτησε να τρέφεται την 1η Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενος για τη φυλάκισή του αμέσως μόλις επέστρεψε στη χώρα του, μετά από χρόνια στην εξορία. Την Πέμπτη λιποθύμησε, κατά τη συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του.

Οι αρχές της Γεωργίας αρχικά είχαν απορρίψει τη σύσταση των γιατρών να μεταφερθεί ο κρατούμενος σε πολιτικό νοσοκομείο. Σήμερα όμως άλλαξαν τόνο. «Η πρότασή μας είναι να μεταφερθεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο» δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ράτι Μπρεγκάτζε, κατηγορώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση ότι «εκμεταλλεύεται την υγεία του Σαακασβίλι για γελοίους πολιτικούς σκοπούς».

Ο γιατρός Γκιόργκι Γκριγκόλια, που εξέτασε χθες τον Σαακασβίλι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «απειλείται η ζωή του» και ότι «πρέπει να μεταφερθεί χωρίς καθυστέρηση σε πολιτικό νοσοκομείο», εξηγώντας ότι ο ασθενής παρουσιάζει καρδιολογικά και νευρολογικά προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά «θα μπορούσαν να αποδειχθούν μοιραία χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, που όμως δεν μπορεί να χορηγηθεί στο ιατρικό ίδρυμα όπου βρίσκεται», έκρινε ο γιατρός.

Ο Νίκα Μελία, ο πρόεδρος του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (MNU), της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης δύναμης στη Γεωργία, διαβεβαίωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να μεταφερθεί ο Σαακασβίλι σε κατάλληλη κλινική».

Ο πρώην πρόεδρος μεταφέρθηκε στις 8 Νοεμβρίου σε νοσοκομείο των φυλακών καθώς η υγεία του είχε επιβαρυνθεί, λόγω της άρνησής του να δεχτεί τροφή. Στις αρχές της εβδομάδας, ένα ιατρικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε από τον Γεωργιανό μεσολαβητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκρινε ότι η κατάστασή του ήταν κρίσιμη και ζήτησε τη μεταφορά του σε μονάδα εντατικής θεραπείας ενός καλύτερα εξοπλισμένου νοσοκομείου. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις κάλεσε την Τιφλίδα να ακολουθήσει αυτή τη σύσταση και να αντιμετωπίσει τον Σαακασβίλι «με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

Ο Σαακασβίλι φυλακίστηκε καθώς έχει καταδικαστεί για «κατάχρηση εξουσίας», μια απόφαση που ο ίδιος θεωρεί καθαρά πολιτική.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι προκάλεσε σάλο δηλώνοντας ότι ο Σαακασβίλι «έχει το δικαίωμα να αυτοκτονήσει» και ότι η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να τον συλλάβει επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει την πολιτική του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider