Σκάνδαλο Οντεμπρέχτ: Θα εκδοθούν στις ΗΠΑ δυο γιοι του πρώην προέδρου του Παναμά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκάνδαλο Οντεμπρέχτ: Θα εκδοθούν στις ΗΠΑ δυο γιοι του πρώην προέδρου του Παναμά
Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, ενέχονται στη μεταφορά 28 εκατ. δολαρίων σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ονόματα εταιρειών-φαντασμάτων.

Δύο γιοι του πρώην προέδρου του Παναμά, του Ρικάρδο Μαρτινέλι, που έχουν προφυλακιστεί στη Γουατεμάλα, θα εκδοθούν προσεχώς στις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς Οντεμπρέχτ, αφού δικαστήριο του κράτους της κεντρικής Αμερικής έδωσε το οριστικό πράσινο φως και για τον δεύτερο.

Ο Ρικάρδο Αλμπέρτο Μαρτινέλι Λινάρες, 42 ετών, συναίνεσε ενώπιον δικαστηρίου στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το πράσινο φως για την έκδοση του αδελφού του Λουίς Ενρίκε δόθηκε τον Μάιο (24227304).

«Θα ήθελα να εκφράσω την απόφασή μου να αποδεχθώ τη διαδικασία έκδοσης και να ζητήσω από το δικαστήριο να φέρει σε πέρας τις απαιτούμενες τυπικές διαδικασίες ώστε να λάβει χώρα το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε ενώπιον της έδρας ο Ρικάρδο Αλμπέρτο Μαρτινέλι.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αποποιήθηκε το δικαίωμά του να συνεχίσει να καταθέτει προσφυγές εναντίον της διαδικασίας έκδοσης, που βρισκόταν σε εξέλιξη μετά τη σύλληψη των δύο αδελφών την 6η Ιουλίου 2020 στο αεροδρόμιο της Γουατεμάλας, καθώς προσπαθούσαν να επιστρέψουν στον Παναμά με ιδιωτικό αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση ανθρωπιστικής φύσης.

Το δικαστήριο διαπίστωσε πως δεν υφίσταται πια κανένα εμπόδιο για να προχωρήσει η έκδοση και η διαδικασία βρίσκεται πλέον στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ υπέβαλαν στη Γουατεμάλα αίτημα έκδοσης των δύο αδελφών έπειτα από αξίωση της αμερικανικής δικαιοσύνης, που τους κατηγορεί ότι ενέχονταν στο κύκλωμα διαφθοράς της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής Οντεμπρέχτ, η οποία είχε μοιράσει «πάνω από 700 εκατ. δολάρια σε δωροδοκίες σε αξιωματούχους της παναμαϊκής κυβέρνησης», ώστε να εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα κρατικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, ενέχονται στη μεταφορά 28 εκατ. δολαρίων σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ονόματα εταιρειών-φαντασμάτων.

Ο πρώην πρόεδρος Μαρτινέλι είναι και ο ίδιος αντιμέτωπος με κατηγορίες για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ. Μολαταύτα ο πρώην αρχηγός του κράτους, που διατηρεί μια ορισμένη δημοφιλία, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Παναμάς διεκδικεί επίσης την έκδοση των αδελφών Μαρτινέλι, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για άλλη υπόθεση διαφθοράς.

Το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ σάρωσε ηγέτες και πολιτικά κόμματα σε αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής. Πρώην ηγετικά στελέχη της γιγάντιας βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας έχουν παραδεχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης πως μοίραζαν παρανόμως δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες για να εξασφαλίζουν τις αναθέσεις κρατικών συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider