Σινική Θάλασσα: Σύγκρουση αμερικανικού υποβρυχίου σε υποθαλάσσιο βουνό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σινική Θάλασσα: Σύγκρουση αμερικανικού υποβρυχίου σε υποθαλάσσιο βουνό
Το Πεκίνο κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ «να δώσουν λεπτομέρειες» για το ατύχημα.

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, που υπέστη ζημιές τον περασμένο μήνα στη Σινική Θάλασσα, προσέκρουσε σε ένα υποθαλάσσιο βουνό το οποίο δεν υπήρχε στους χάρτες, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που δόθηκαν χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα.

«Η έρευνα έδειξε ότι το USS Connecticut προσέκρουσε σε ένα υποθαλάσσιο βουνό, που δεν σημειωνόταν στους χάρτες, ενώ επιχειρούσε στα διεθνή ύδατα στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της μία εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η πλοίαρχος Χέιλι Σιμς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για το επεισόδιο παραδόθηκαν στον διοικητή του 7ου Στόλου, τον αντιναύαρχο Καρλ Τόμας, ο οποίος οφείλει τώρα να αποφασίσει αν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου, ενώ έπλεε σε κατάδυση στη Νότια Σινική Θάλασσα, το USS Connecticut, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Seawolf, είχε προσκρούσει σε ένα αντικείμενο που είχε χαρακτηριστεί αρχικά άγνωστης ταυτότητας. Ένδεκα ναύτες είχαν τραυματιστεί.

Το υποβρύχιο είχε υποχρεωθεί να αναδυθεί, όμως εξακολουθούσε να είναι αξιόπλοο και έφθασε στη νήσο Γκουάμ, έδαφος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

Ερωτηθέν για τα πρώτα αποτελέσματα της αμερικανικής έρευνας, το Πεκίνο κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ «να δώσουν λεπτομέρειες» για το ατύχημα.

Η Ουάσινγκτον «ουδέποτε έδωσε σαφή εξήγηση για τις προθέσεις του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, ούτε έκανε γνωστό τον ακριβή τόπο του ατυχήματος», δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Ουάνγκ Ουενμπίν.

Ο Ουάνγκ κάλεσε τις ΗΠΑ να «πάψουν» να στέλνουν πυρηνοκίνητα υποβρύχια στη Σινική Θάλασσα, διαφορετικά αυτού του τύπου τα επεισόδια θα γίνουν «πιο συχνά», όπως δήλωσε.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας και έχει κατασκευάσει εκεί προκεχωρημένα στρατιωτικά φυλάκια σε μικρά νησιά και ατόλες, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους περιπολούν τακτικά στα διεθνή ύδατα της περιοχής για να υπογραμμίσουν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο στη Σινική Θάλασσα

gazzetta
gazzetta reader insider insider