«Τρύπα» στην απόδοση του νέου «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τρύπα» στην απόδοση του νέου «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά
Το όφελος για τον καταναλωτή που θα υπαχθεί στο νέο "Εξοικονομώ" θα υποστεί μία μείωση της τάξης του 10%-15%.

Οι ανατιμήσεις των υλικών και η ενεργειακή κρίση «ψαλιδίζουν» το όφελος που θα έχουν τα νοικοκυριά από το νέο «Εξοικονομώ», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα το Νοέμβριο προσφέροντας την ευκαιρία για ενεργειακή αναβάθμιση σε 55.00 νοικοκυριά. Την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε λειτουργία η ιστοσελίδα του προγράμματος (https://exoikonomo2021.gov.gr), ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του οδηγού, ο οποίος θα ενσωματώνει αλλαγές με βάση τα νέα δεδομένα και τις προτάσεις της αγοράς. Μία από αυτές αποτελεί και η αύξηση της επιδότησης, η οποία αναμένεται να αυξηθεί στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι των 180 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά με στόχο να αντισταθμιστούν οι ανατιμήσεις που καταγράφηκαν πρόσφατα στα οικοδομικά υλικά.

Ωστόσο, παρά την αύξηση στα ποσά επιχορήγησης, οι καταναλωτές, αν τελικά εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα νούμερα, αναμένεται να αποκομίσουν σημαντικά μικρότερο όφελος. Όπως εξηγεί παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr, «σαφώς μια αύξηση στην επιδότηση βοηθάει αλλά σε καμία περίπτωση το όφελος που προκύπτει από τις ίδιες δαπάνες δεν μπορεί να φθάσει στα επίπεδα που θα έφθανε υπό διαφορετικές συνθήκες, με χαμηλότερες τιμές υλικών και καυσίμων. Το όφελος για τον καταναλωτή θα υποστεί μία μείωση της τάξης του 10%-15% καθώς με τον ίδιο σχεδόν προϋπολογισμό θα κληθεί να αγοράσει υλικά τα οποία έχουν καταστεί πιο ακριβά. Κατ’ επέκταση μειώνεται η αποτελεσματικότητα της ενεργειακής αναβάθμισης ενώ πολλοί καταναλωτές θα αναγκαστούν να προβούν σε παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας. Αυτές οι μικρότερης κλίμακας παρεμβάσεις συνεπάγονται, όπως είναι προφανές, μικρότερο βαθμό εξοικονόμησης ενέργειας, ο οποίος σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων φέτος θα αυξήσει συνολικά το κόστος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού».

Η αγορά θεωρεί ότι το νέο «Εξοικονομώ» και όλα τα αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος αποτελούν τα πιο επιτυχημένα μέχρι στιγμής προγράμματα αναβάθμισης, τα οποία αν εφαρμόζονταν σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα επέφεραν εκθετικά θετικά αποτελέσματα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Παράγοντες του ΥΠΕΝ έχουν εκφράσει την ίδια άποψη στο παρελθόν σημειώνοντας ότι χρειάζονται πολλά «Εξοικονομώ», ωστόσο η καλή πρόθεση προσκρούει στα περιορισμένα κονδύλια.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ δίνοντας μια ανάσα στην αγορά και στους εμπλεκόμενους κλάδους.

Δεδομένου ότι καταναλωτές και επαγγελματίες βγαίνουν ωφελημένοι (αλλά και η κυβέρνηση έρχεται πιο κοντά στους στόχους του ΕΣΕΚ), η αγορά έχει θέσει προτάσεις για την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων. Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr, «οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν οικονομικά εργαλεία για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών στην ενέργεια. Υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, υπάρχουν τα τέλη διοξειδίου. Μέρος αυτών θα μπορούσε να διατεθεί για τα προγράμματα της ενεργειακής αναβάθμισης, για τα προγράμματα εξοικονόμησης και όχι αποκλειστικά για τις ΑΠΕ».

Πάντως, παρά τα «κενά» που δημιουργούν το κύμα ανατιμήσεων και η ενεργειακή κρίση στο νέο «Εξοικονομώ», το πρόγραμμα εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα εξοικονόμησης, το οποίο αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος προωθεί σημαντικές αλλαγές και τείνει να καταστεί ακόμη πιο προσιτό στους Έλληνες καταναλωτές.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, το «Νέο Εξοικονομώ» έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, είναι πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό, δεδομένου ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider