Διεθνή
04-10-2021 | 17:36

Κρεμλίνο: «Ανυπόστατοι» οι ισχυρισμοί που συσχετίζουν τον Πούτιν με τα Pandora Papers

Newsroom
Μοιράσου το
Κρεμλίνο: «Ανυπόστατοι» οι ισχυρισμοί που συσχετίζουν τον Πούτιν με τα Pandora Papers
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα, με αφορμή την έρευνα Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων, ότι δεν βλέπει την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων στη μαζική διαρροή οικονομικών εγγράφων που αναφέρονται μεταξύ άλλων και σε πρόσωπα που ανήκουν στον κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης που δημοσίευσαν τα έγγραφα.

«Προς το παρόν γίνεται λόγος για κάποιους ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι ακατανόητο πού βασίζονται. Και φυσικά, αυτό δεν συνιστά λόγο για να γίνουν κάποιοι έλεγχοι. Αρχικά πρέπει να υπάρχει κάποιο σοβαρό δημοσίευμα παρόλα αυτά», δήλωσε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν κάποιοι έλεγχοι βάσει των αρχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας , προσθέτοντας ότι στα δημοσιεύματα αυτά υπάρχει μια «συλλογή αρκετά ανυπόστατων ισχυρισμών» και «ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο για οποιουσδήποτε ελέγχους».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρόμοιοι έλεγχοι, εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία. «Αν υπάρξουν κάποια σοβαρά δημοσιεύματα που να βασίζονται κάπου, που να επικαλούνται κάτι συγκεκριμένο, τότε θα τα μελετήσουμε με ενδιαφέρον. Προς το παρόν δεν βλέπουμε τον λόγο», είπε ο Πεσκόφ.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν είδαμε κάποιο ‘κρυμμένο πλούτο’ του άμεσου περιβάλλοντος του Πούτιν. Προφανώς τα δημοσιεύματα θα συνεχισθούν, αλλά προς το παρόν δεν είδαμε τίποτα το ιδιαίτερο σ’ αυτά» δήλωσε ο Πεσκόφ , αναφερόμενος προφανώς στο σχετικό δημοσίευμα της Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία επικαλούμενη το ρωσικό ερευνητικό μέσον Proekt.

Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Pandora Papers: Εκατοντάδες ηγέτες, πολιτικοί, δισεκατομμυριούχοι φοροδιαφεύγουν με offshore

Pandora Papers: Το όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν συνδέεται με υπόθεση «κρυφής κόρης»

MUST READ

Pandora Papers: Τι δείχνει η μεγαλύτερη διαρροή οικονομικών στοιχείων στην Ιστορία;