Pandora Papers: Εκατοντάδες ηγέτες, πολιτικοί, δισεκατομμυριούχοι φοροδιαφεύγουν με offshore

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pandora Papers: Εκατοντάδες ηγέτες, πολιτικοί, δισεκατομμυριούχοι φοροδιαφεύγουν με offshore
Τα έγγραφα που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα, προέκυψαν μετά από έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και θυμίζουν τα Panama Papers του 2016.

Εκατοντάδες ηγέτες, πολιτικοί, δισεκατομμυριούχοι και σελέμπριτις έχουν χρησιμοποιήσει υπεράκτιους (offshore) τραπεζικούς λογαρισμούς και σκιώδεις εταιρείες, για να αποκρύψουν δισεκατομμύρια δολάρια από τις φορολογικές αρχές της χώρα τους και να αποφύγουν τη φορολόγηση, σύμφωνα με τα Pandora Papers.

Τα έγγραφα που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα, προέκυψαν μετά από έρευνα μεταξύ δημοσιογράφων και 150 μέσων ενημέρωσης της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) σε 117 χώρες σε όλο τον κόσμο και θυμίζουν τα Panama Papers του 2016, καθώς πρόκειται για παρόμοια έρευνα. Μάλιστα, μεταξύ των ονομάτων στα Pandora Papers, βρίσκεται και το δικηγορικό γραφείο Alcogal στον Παναμά, το οποίο βοήθησε να δημιουργηθούν 14.000 υπεράκτιες εταιρείες από το 1996 και μετρούσε περίπου 15.000 πελάτες.

Μεταξύ των ονομάτων στα Pandora Papers είναι:

Ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας έχει δημιουργήσει τουλάχιστον τριάντα υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Μέσω αυτών των εταιρειών, αγόρασε 14 ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αξίας άνω των 106 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις έχει τοποθετήσει 22 εκατ. δολάρια σε εταιρείες βιτρίνα που χρησίμευσαν στην αγορά του πύργου Μπιγκό στο Μουζέν της νότιας Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνδέεται με την περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο έχει καταθέσει περιουσιακά στοιχεία σε δύο trust στην Νότια Ντακότα των ΗΠΑ.

Η κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα, η γερμανίδα μοντέλο Κλόντια Σίφερ, ο ινδός σταρ του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκαρ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος πραγματοποίησε αγορά ακινήτου στο Λονδίνο μέσω ξένης εταιρείας, και του πρώην υπουργού της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος- Καν.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαβίβασε πολλά εκατομμύρια δολάρια αμοιβών του ως συμβούλου επιχειρήσεων μέσω μαροκινής εταιρείας που είναι απαλλαγμένη από φορολογία.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα έχει διατυπώσει επανειλημμένως την αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει την διαφθορά στην χώρα του και να επιβάλει την διαφάνεια στους κενυάτες δημόσιους λειτουργούς ως προς την περιουσία τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Pandora Papers, ο πρόεδρος της Κένυας έχει στην κατοχή του ίδρυμα στον Παναμά και πολλά μέλη της άμεσης οικογένειάς του κατέχουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς.

«Φορολογικοί παράδεισοι» εντός των ΗΠΑ

Μεταξύ των πιο ανησυχητικών αποκαλύψεων της έρευνας ήταν ο ρόλος της Νότιας Ντακότα, της Νεβάδα και άλλων Πολιτειών των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν υιοθετήσει νόμους οικονομικής μυστικότητας που «ανταγωνίζονται τους νόμους που ισχύουν σε offshore περιοχές» και αναδεικνύουν την «συνέργεια των ΗΠΑ στην offshore οικονομία», σύμφωνα με την Washington Post.

Με πληροφορίες από Forbes, Bloomberg και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εξετάσουν τις πληροφορίες των Pandora Papers

Pandora Papers: Το όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν συνδέεται με υπόθεση «κρυφής κόρης»

Pandora Papers: H νέα μεγάλη έρευνα για τις παγκόσμιες off-shore

gazzetta
gazzetta reader insider insider