Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Καίγονται σπίτια στη Δροσοπηγή, εκκένωση σε Αφίδνες και Κρυονέρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Καίγονται σπίτια στη Δροσοπηγή, εκκένωση σε Αφίδνες και Κρυονέρι
Αναφορές για εγκλωβισμένο πολίτη στη Χρυσοπηγή. Εκτός λειτουργίας μια από τις σημαντικότερες δομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική. Προσπάθειες για περιορισμό του πύρινου μετώπου, εν όψει της αυξημένης έντασης των ανέμων.

Δίχως τέλος ο εφιάλτης από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, με τις φλόγες να ξεφεύγουν από τον έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πλέον η πύρινη λαίλαπα κατευθύνεται προς τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία ενώ εκκενώθηκαν Κρυονέρι, Αφίδνες, Κοκκινόβραχος και Δροσοπηγή.

Αξίζει να σημειωθεί πως πληροφορίες από το Open, αναφέρουν πως υπάρχουν άτομα εγκλωβισμένα στη περιοχή της Δροσοπηγής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν άμεσα.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής εστιάζονται στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς καθώς αν περάσει την κορυφογραμμή θα κινδυνεύσει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση παρθένου δάσους στην παραπάνω περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Ο ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτροδότηση της Αττικής

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ, η πυρκαγιά έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου, μια από τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική. Η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης της Δροσοπηγής, ζητώντας από τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν προς την Αθήνα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από την Αστυνομία διακόπηκε η κυκλοφορία προς την Βαρυμπόμπη, στους εξής δρόμους:

• Κόμβο Βαρυμπόμπης- Ερυθραίας

• Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα Χάνι)

• Τατοΐου από την Λ. Κύμης

• Λεωφόρο Κρυονερίου από την συμβολή μες την Ανοίξεως

• Ιπποκράτους από την συμβολή με την οδό Αριστογείτονος

• Ε.Ο. Μαλακάσας Ωρωπού από την συμβολή με την οδό Καβάφη

• Πάρνηθος από την συμβολή με την οδό Αγίας Τριάδος

• Δροσοπηγής από το ύψος της εθνική οδού Αθηνών- Λαμίας

• Τατοΐου από την οδό Ερυθραίας

• Μουσών από την οδό Ορφέως

• Τατοΐου από το ύψος της νότιας πύλης του αεροδρομίου

• Τατοΐου από το ύψος του Ιερού Ναού Αποστόλου Πέτρου και Παύλου

• Λεωφόρο Κρυονερίου από Λεύκης

• ΕΟ Μαλακάσας -Σκάλας Ωρωπού από την οδό Ανεξαρτησίας

• Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου- οδό Μακεδονίας

• Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου, οδό Τυρταίας

• Αγίου Μερκουρίου από την οδό Αγίας Τριάδος

• Ανώνυμη Οδό από την περιοχή Σφενδάλη προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Εκκένωση λόγω πυρκαγιάς και στη Φωκίδα

Την εκκένωση του χωριού Ελαία πού βρίσκεται δυτικά της Ιτέας ζήτησε η πυροσβεστική υπηρεσία ενώ στη συνέχεια η αστυνομία, η περιφέρεια Στερεάς και ο Δήμος Δωρίδας ενημέρωσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά άρχισε πριν από περίπου μία ώρα σε χαμηλή βλάστηση και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις και κινήθηκε απειλητικά στο χωριό Ελαία.

Παράλληλα όσοι βρίσκονταν στην περιοχή πήραν μήνυμα από το 112 που τους ζητούσε αν βρίσκονται στην Ελαία της Φωκίδας να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Καλλιθέα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Λουκά Καραδήμο «η πυρκαγιά πέρασε πάρα πολύ κοντά στο χωριό και έκαψε ορισμένα παλιά σπίτια που βρίσκονται εκεί και συνεχίζει να καίει χαμηλή βλάστηση και ελιές αλλά έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για το χωριό».

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί πυροσβεστικές δυνάμεις τόσο από τη Φωκίδα όσο και από την ευρύτερη περιοχή προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς

Το χωριό Ελαία είναι βόρεια από τα παραλιακά χωριά Γλυφάδα, Σπηλιά, 'Αγιος Σπυρίδων αλλά και το νησί Τριζόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρεις αναζωπυρώσεις στη Βαρυμπόμπη - Μήνυμα 112: «Εκκενώστε την Ιπποκράτειο Πολιτεία, Δροσοπηγή»

Εκτάκτως στη Βαρυμπόμπη μεταβαίνει ο Κ. Μητσοτάκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider