ΟΗΕ: Σημαντικό πρόβλημα ο συστημικός ρατσισμός - Έκκληση για λήψη μέτρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Σημαντικό πρόβλημα ο συστημικός ρατσισμός - Έκκληση για λήψη μέτρων
Τα φαινόμενα ρατσισμού είναι πιο συχνά στις χώρες με ιστορικό δουλείας ή αποικιοκρατίας, σημειώνεται στην έκθεση.

Ο ρατσισμός εις βάρος των ατόμων αφρικανικής καταγωγής παραμένει συστημικός σε πολλά μέρη του κόσμου, κατήγγειλε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία ζήτησε από τις χώρες να λάβουν «άμεσα μέτρα».

Παρουσιάζοντας την παγκόσμια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, αφορμή για την οποία αποτέλεσε ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη τον Μάιο του 2020, η Μπατσελέτ επεσήμανε ότι η αστυνομία σε πολλές χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής χρησιμοποιεί μεθόδους που βασίζονται στα φυλετικά χαρακτηριστικά.

«Μόνο προσεγγίσεις που επιτίθενται ταυτόχρονα στις ενδημικές ελλείψεις των δυνάμεων ασφαλείας και τον συστημικό ρατσισμό --και τις αιτίες του-- θα δικαιώσουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και τόσων άλλων των οποίων η ζωή χάθηκε ή επηρεάστηκε ανεπανόρθωτα», τόνισε η Μπατσελέτ.

Ο συστημικός ρατσισμός εγείρει εμπόδια στην πρόσβαση των μειονοτήτων στην εργασία, την υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη ακόμη και τη στέγαση, κατήγγειλε η Ύπατη Αρμοστής.

«Ζητώ από όλες τις χώρες να σταματήσουν να αρνούνται και να αρχίσουν να εξαλείφουν τον ρατσισμό, να τερματίσουν την ατιμωρησία και να χτίσουν εμπιστοσύνη, να ακούσουν τις φωνές των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής και να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους και να επανορθώσουν», σημείωσε η ίδια.

Η Μπατσελέτ χαιρέτισε την «πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να υπογράψει τον Ιανουάριο προεδρικό διάταγμα για να αντιμετωπιστούν οι φυλετικές ανισότητες στις ΗΠΑ.

Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέτασε τις περιπτώσεις 190 Αφρικανών ή ατόμων αφρικανικής καταγωγής που πέθαναν σε όλο τον κόσμο στα χέρια μελών των δυνάμεων της τάξης, τα οποία «σπάνια λογοδότησαν».

«Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις (…) τα θύματα δεν απειλούσαν άμεσα τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα τρίτων σε βαθμό που να δικαιολογείται το επίπεδο της βίας που χρησιμοποιήθηκε» εναντίον τους, αποκαλύπτει η έκθεση, η οποία ζητεί να ληφθούν «συγκεκριμένα μέτρα» για να τερματιστεί η ατιμωρησία των δυνάμεων της τάξης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επτά «εμβληματικές υποθέσεις», περιλαμβανομένης αυτής του Τζορτζ Φλόιντ. Δικαστής καταδίκασε την Παρασκευή τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σοβίν σε 22,5 χρόνια κάθειρξη για τον φόνο του.

Μεταξύ των άλλων θυμάτων που αναφέρονται στην έκθεση είναι η υπόθεση ενός 14χρονου εφήβου αφρικανικής καταγωγής στη Βραζιλία ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας στο Σάο Πάολο τον Μάιο του 2020 και ενός 24χρονου Γάλλου με καταγωγή από το Μαλί που πέθανε υπό κράτηση τον Ιούλιο του 2016.

Ανάμεσα στις προτάσεις της Ύπατης Αρμοστείας είναι η υιοθέτηση «ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου», ο περιορισμός της χρήσης βίας από τους αστυνομικούς, ή ακόμη «προγράμματα αποζημίωσης των θυμάτων».

Τα φαινόμενα ρατσισμού είναι πιο συχνά στις χώρες με ιστορικό δουλείας ή αποικιοκρατίας, σημειώνεται στην έκθεση.

«Ο συστημικός ρατσισμός χρειάζεται μια συστημική απάντηση», τόνισε η Μπατσελέτ. «Μας δίνεται σήμερα μια σπουδαία ευκαιρία να υπάρξει μια καμπή υπέρ της φυλετικής ισότητας και της δικαιοσύνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider