Διεθνή
25-06-2021 | 16:16

Ο Μ. Ντράγκι απορρίπτει το κινέζικο εμβόλιο κι εγείρει αμφιβολίες για το Sputnik

Newsroom
Μοιράσου το
Ο Μ. Ντράγκι απορρίπτει το κινέζικο εμβόλιο κι εγείρει αμφιβολίες για το Sputnik
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως το κινεζικό εμβόλιο δεν είναι πλήρως αποτελεσματικό και εγείρει ερωτηματικά αν το ρωσικό Sputnik θα πάρει ποτέ έγκριση από τον ΕΜΑ.

«Το κινεζικό εμβόλιο… έχει αποδειχτεί ανεπαρκές. Μπορείτε να το δείτε αυτό από την εμπειρία της Χιλής για να ανακόψει την πανδημία», είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Η Χιλή βασίστηκε κατά πολύ στο εμβόλιο της Κίνας Sinovac, αλλά οι αρχές της χώρας έχουν αμφισβητήσει κατά πόσο είναι αποτελεσματικό ενάντια στις πιο μεταδοτικές παραλλαγές του κορονοϊού ενώ εξετάζουν και για πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό παραμένει η επίδραση του.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο δείχνει πως το κινεζικό εμβόλιο αποδείχτηκε ελάχιστα αποτελεσματικό στην αποτροπή της νόσησης μετά από μία δόση. Με την δεύτερη δόση, βρέθηκε 67% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, 85% αποτελεσματικό στην αποτροπή νοσηλείας, και 80% στην αποτροπή θανάτου.

Ο Ντράγκι επίσης αμφισβήτησε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik.

O EMA αναμενόταν να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ρωσικού σκευάσματος και να ανακοινώσει τις αποφάσεις του τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Ωστόσο, η έγκριση καθυστέρησε γιατί οι κατασκευαστές έχασαν την διορία της 10ης Ιουνίου για να καταθέσουν στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters.

«Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik ποτέ δεν τα κατάφερε να εγκριθεί από τον ΕΜΑ και πιθανόν δεν θα τα καταφέρει ποτέ», σχολίασε ο Ντράγκι.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.