Διεθνή
20-05-2021 | 17:33

Αυστρία: Τα φαρμακεία της χώρας εκδίδουν από σήμερα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Newsroom
Μοιράσου το
Αυστρία: Τα φαρμακεία της χώρας εκδίδουν από σήμερα πιστοποιητικά εμβολιασμού
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της Covid-19 στην Αυστρία, μπορούν πλέον να έχουν από σήμερα αποδεικτικά στοιχεία για την ανοσοποίηση τους, που εκτυπώνονται από την ηλεκτρονική κάρτα εμβολιασμού στα φαρμακεία. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη στους ασφαλισμένους που δικαιούνται, επίσης, δωρεάν τεστ στα φαρμακεία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση από το Επιμελητήριο Φαρμακοποιών.

Μία έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου, διαπιστώνει ότι το 67% των φαρμακοποιών της χώρας θα ήθελαν να μπορούν να κάνουν εμβολιασμούς κατά της Covid-19.

Το 48% του συνόλου των φαρμακείων φέρεται να είναι ήδη κατάλληλα να προβαίνουν σε εμβολιασμούς, το 37% να εξακολουθούν να χρειάζονται προσαρμογή και το 15% να μην είναι κατάλληλα για ένα τέτοιο σκοπό, καθώς, προκειμένου ένα φαρμακείο να είναι κατάλληλο για εμβολιασμό, απαιτείται ξεχωριστός χώρος που διατηρεί την εμπιστευτικότητα και την υγιεινή.

Το Αυστριακό Επιμελητήριο Φαρμακοποιών είχε ανακοινώσει πριν από ένα μήνα ότι εάν αυτό είναι επιθυμητό, τα φαρμακεία στη χώρα είναι έτοιμα να προσφέρουν άμεσα στον πληθυσμό εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών.

"Το ότι τα φαρμακεία είναι σε θέση να αναλάβουν εμβολιασμούς, το απέδειξαν ήδη, διοργανώνοντας σε ελάχιστο χρόνο τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ", είχε επισημάνει η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ουλρίκε Μουρς-Έντλμαγιερ, αναφέροντας ότι διαθέτουν επιστημονικά εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο παρέχει ήδη συμβουλευτικές υπηρεσίες σε σχέση με τους εμβολιασμούς, έχοντας στο σύνολό του πολύ καλή κατάρτιση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Επιμελητηρίου, οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της έχουν ήδη τη θεωρητική κατάρτιση για αυτό, και πολλοί έχουν επίσης πρακτική εκπαίδευση, και με τους άλλους, το τελευταίο μπορεί επίσης να γίνει σε λίγες ημέρες, και αυτό θα επέτρεπε στα φαρμακεία να ξεκινήσουν αμέσως εάν έλθει το κάλεσμα της πολιτικής.

Σε απάντηση στην ένσταση των γιατρών, που θέλουν να κρατήσουν τον εμβολιασμό στα χέρια τους και αρνούνται να τον επεκτείνουν στα φαρμακεία, η Ουλρίκε Μουρς-Έντλμαγιερ παρατήρησε ότι σε πολλές χώρες, και πιο πρόσφατα στη Γαλλία, εμβολιασμοί γίνονται και από τους δύο, ενώ, οπουδήποτε πραγματοποιείται εμβολιασμός στα ιατρεία και στα φαρμακεία, το ποσοστό εμβολιασμού είναι υψηλότερο.

Να παραμείνουν οι φαρμακοποιοί στις αρμοδιότητες τους, είχε απαντήσει ο πρόεδρος του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου Τόμας Σέκερες, επισημαίνοντας ότι, ούτως ή άλλως, αυτή την στιγμή οι γιατροί που επιθυμούν να εμβολιάσουν ξεπέρασαν κατά πολύ την ποσότητα των διαθέσιμων εμβολίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνον οι γιατροί έχουν την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη και την απαραίτητη υποδομή, "τόσο κοντά στους τόπους κατοικίας όσο και στις γραμμές εμβολιασμού" και ως εκ τούτου πρόσθετοι σταθμοί εμβολιασμού είναι "απολύτως περιττοί".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυστρία: Το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί

Αυστρία: Πλήρως ανοσοποιημένοι άνω του 1 εκατομμυρίου πολίτες σε πληθυσμό 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων