Βρετανία: Μειώνει κατά 85% τη βοήθεια προς τον ΟΗΕ - Ταμείο για τον Πληθυσμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Μειώνει κατά 85% τη βοήθεια προς τον ΟΗΕ - Ταμείο για τον Πληθυσμό
«Ψαλίδι» στην παροχή βοήθειας προς τον ΟΗΕ κατά 85% για το Ταμείο για τον Πληθυσμό βάζει η Βρετανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προγραμματίζει να μειώσει κατά περίπου 85% τη βοήθεια που προσφέρει σε ένα πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού του ΟΗΕ για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπως ανακοίνωσε αργά χθες, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) περιγράφοντας την εξέλιξη αυτή ως «καταστροφική».

Μία αρχική δέσμευση από τη Βρετανία για τη διάθεση 154 εκατομμυρίων λιρών (177 εκατομμυρίων ευρώ) για τις προμήθειες της UNFPA, κατά τη χρονιά που διανύουμε, θα μειωθεί σε μόλις 23 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με το ίδιο ταμείο.

Το πρόγραμμα προμηθειών του αναφερόμενου ταμείου του ΟΗΕ, έχει κομβικό ρόλο στον οικογενειακό προγραμματισμό.

«Αυτές οι περικοπές θα είναι καταστροφικές για τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά και τις οικογένειές τους, σε ολόκληρο τον κόσμο» όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, η εκτελεστική διευθύντρια του ταμείου, Ναταλία Κανέμ.

«Με τα χρήματα των 130 εκατομμυρίων λιρών (149 εκατομμυρίων ευρώ) που περικόπτονται άμεσα, το ταμείο σύμπραξης για τις προμήθειες της UNFPA, θα είχε βοηθήσει στην πρόληψη περίπου 250.000 θανάτων μητέρων και παιδιών, 14,6 εκατομμυρίων ανεπιθύμητων κυήσεων και 4,3 εκατομμυρίων μη ασφαλών εκτρώσεων» πρόσθεσε η ίδια.

Δώδεκα εκατομμύρια λίρες θα περικοπούν από τα κονδύλια κεντρικής λειτουργίας του ταμείου του ΟΗΕ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή είχε μεταδοθεί νωρίτερα χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Η εφημερίδα «The Guardian» ανέφερε χθες, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μειώσει τα χρήματα που προσφέρει για πόσιμο νερό, αλλά και για προγράμματα υγιεινής και αποχέτευσης σε αναπτυσσόμενες χώρες, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε χθες στο Reuters ότι η Βρετανία θα μειώσει προσωρινά τις δαπάνες που διαθέτει για τη χορήγηση βοήθειας εξαιτίας των «συγκλονιστικών» επιπτώσεων της COVID-19 στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Επεξεργαζόμαστε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για ορισμένα προγράμματα. Αποφάσεις θα ληφθούν σε δεδομένο χρόνο» ανέφερε σε μία ανακοίνωση που εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

«Θα εξακολουθήσουμε τη διάθεση φέτος, περισσότερων από 10 δισεκατομμυρίων λιρών για την καταπολέμηση της φτώχειας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας» ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Η βρετανική κυβέρνηση θα μειώσει τις δεσμεύσεις της για τις δαπάνες της, στη χορήγηση ξένης βοήθειας, καθώς έχει εξαγγείλει δαπάνες στο 0,5% επί του ΑΕΠ για το 2021, έναντι προηγούμενης δέσμευσης για δαπάνες στο 0,7%, είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο, ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider