Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος εισαγωγέας τροπικής ξυλείας στον κόσμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος εισαγωγέας τροπικής ξυλείας στον κόσμο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει μια νέα πρόταση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών.

Η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς τροπικής ξυλείας (και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με αυτήν) αλλά και ένας από τους βασικούς υπαιτίους στον κόσμο για την αποψίλωση των τροπικών δασών. Η γηραιά ήπειρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση ακολουθώντας την Κίνα ενώ οκτώ από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και των Κάτω Χωρών, ήταν από κοινού υπεύθυνες για το 80% της αποψίλωσης των δασών κατά την περίοδο 2015 - 2017.

Μια νέα έκθεση της WWF διαπίστωσε ότι το 16% της τροπικής αποψίλωσης που εξυπηρετεί το διεθνές εμπόριο συνδέθηκε με τις εισαγωγές της ΕΕ το 2017 (το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία). Αυτό αντιστοιχεί συνολικά σε 203.000 εκτάρια και 116 εκατομμύρια τόνους CO2 που προκαλούνται από προϊόντα και εμπορεύματα που εισάγονται σε χώρες της ΕΕ.

Οι πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών

Μέσα στο επόμενο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει μια νέα πρόταση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών. Η WWF αναφέρει ότι η σχετική έκθεση τονίζει την «επείγουσα ανάγκη» για ισχυρούς και αποτελεσματικούς νόμους για τη μείωση του παγκόσμιου περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΕΕ.

Λέει ότι θα πρέπει να εμποδίσουν τις εισαγωγές οποιουδήποτε προϊόντος συμβάλει στην καταστροφή της φύσης.

Η Anke Schulmeister-Oldenhove, μία από τις βασικές συντάκτριες της έκθεσης, λέει ότι το μπλοκ πρέπει να αναλάβει ηγετική δράση για την ενθάρρυνση των χωρών που έχουν διφορούμενους κανονισμούς για την αντιμετώπιση των παραγόντων αποψίλωσης .

«Θέλουμε μια σαφή νομοθεσία που να διασφαλίζει ότι τα προϊόντα δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά εάν έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο και αυτοί οι κίνδυνοι δεν μπορούν να ελαχιστοποιηθούν», σημειώνει μιλώντας στο Euronews. Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες οφείλουν να ζητούν πληροφορίες αναφορικά με την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την ίδια, μερικά από τα προϊόντα που συνδέονται με σημαντικά επίπεδα καταστροφής των τροπικών δασών ήταν η σόγια, το φοινικέλαιο και το βόειο κρέας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider