Ειδήσεις | Διεθνή
31-03-2021 | 14:14

Pfizer: 100% αποτελεσματικότητα στους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών - Πιο κοντά η «ανοσία της αγέλης»

Newsroom
Μοιράσου το
Pfizer: 100% αποτελεσματικότητα στους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών - Πιο κοντά η «ανοσία της αγέλης»
live updates: Ανανεώθηκε πριν

H Pfizer ανακοίνωσε την Τετάρτη πως το εμβόλιο της είναι ασφαλές και 100% αποτελεσματικό για να χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, όπως έδειξαν κλινικές μελέτες.

Ο CEO της εταιρείας Albert Bourla δήλωσε πως η εταιρεία θα προσκομίσει τα στοιχεία στον οργανισμό φαρμάκων και σε όλες τις αρμόδιες αρχές «το συντομότερο δυνατόν», ελπίζοντας πως τα παιδιά της επίμαχης ηλικίας θα έχουν εμβολιαστεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στις έρευνες συμμετείχαν 2.260 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ. Υπήρξαν 18 κρούσματα Covid-19 στην ομάδα συμμετεχόντων που της χορηγήθηκε το placebo και καμία μόλυνση στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο. Από αυτό προκύπτει μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 100%, τονίζει η εταιρεία, σημειώνοντας επίσης πως οι παρενέργειες ήταν ανεκτές και στα ίδια επίπεδα που εμφανίζονται στους ενηλίκους.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική από τους ειδικούς στο χώρο της υγείας, καθώς δεν μπορεί να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης αν δεν επεκταθούν οι εμβολιασμοί και σε μικρότερες ηλικίες.

Με τα παιδιά να αποτελούν το 20% του αμερικάνικου πληθυσμού, και με την ανοσία της αγέλης να απαιτεί ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ 70% και 85%, και δεδομένου ότι πολλοί ενήλικες αρνούνται να εμβολιαστούν, η επέκταση της άδειας της Pfizer για εμβολιασμούς στους κάτω των 16, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, θα «βαρύνει» σημαντικά στην μάχη κατά της πανδημίας.

Και άλλες εταιρείες «δοκιμάζουν» τα εμβόλια σε μικρές ηλικίες.

Η Moderna, αρχής γενομένης στις 16 Μαρτίου, ξεκίνησε δοκιμές σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Η Johnson & Johnson σχεδιάζει να δοκιμάσει το μονοδοσικό εμβόλιο της βρέφη ή ακόμα και νεογέννητα, αφού πρώτα το δοκιμάσει σε μεγαλύτερα παιδιά, σύμφωνα με τους New York Times.

H ίδια η Pfizer ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως ξεκίνησε κλινικές δοκιμές του εμβολίου της σε υγιή παιδιά από 6 μηνών έως 11 ετών.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.