Διεθνή
26-03-2021 | 13:40

Τα επόμενα «επεισόδια» της τουρκικής κρίσης και το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα

Newsroom
Μοιράσου το
Τα επόμενα «επεισόδια» της τουρκικής κρίσης και το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η απόφαση του Ερντογάν να «ξηλώσει» από το κουστούμι της τουρκικής οικονομίας που ο ίδιος έχει «ράψει», τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Νατσί Αγμπάλ, φέρνει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Κατάσταση στην οποία, ωστόσο, έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια.

Πλέον με το τουρκικό τραπεζικό σύστημα να δέχεται έντονους κλυδωνισμούς, αναλυτές διερωτώνται τι θα συμβεί Τούρκοι καταθέτες εάν συνειδητοποιήσουν ότι οι τράπεζες δεν έχουν τα χρήματά τους. Αυτό ίσως δημιουργήσει ένα νέο σκηνικό στη χώρα, με τη νομισματική κρίση να χτυπά και το πολιτικό κεφάλαιο Ερντογάν.

Τράπεζες όπως Yapi ve Kredi, Turkiye Garanti και η Akbank έχει καταφέρει να επιβιώσουν στις συνεχείς καταιγίδες που έχει προκαλέσει ο Τούρκος πρόεδρος. Ωστόσο, το κράτος στέρεψε πέρυσι τα ταμεία τους μέσω των «swaps», τα οποία η κυβέρνηση σπατάλησε σε μια αποτυχημένη εκστρατεία 80 δισ. δολαρίων για να στηρίξει την τουρκική λίρα.

Ενδεικτικό είναι πως ο Edward Al-Hussainy, αναλυτής της Columbia Threadneedle Investments ανέφερε στο Marketwatch πως δεν είναι σίγουρος ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να επιβιώσει από αυτήν την καρδιακή προσβολή, καθώς τα νομισματικά αποθέματα είναι πρακτικά ανύπαρκτα. Οι Τούρκοι διατηρούν τις μισές από τις αποταμιεύσεις τους σε λογαριασμούς σε σκληρό νόμισμα (δολάριο, ευρώ), προστατευμένοι από μια λίρα που καταρρέει έχοντας χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η διοίκηση του Ερντογάν κατέστρεψε έναν ενάρετο κύκλο τα τελευταία χρόνια μέσω των swaps, και αλλά και μέσω της εκρηκτικής παροχής δανείων από τις τράπεζες. Η πίστωση αυξήθηκε περισσότερο από 30% πέρυσι, κάτι που θα περίμενε κανείς, καθώς ο κορονοϊός κατέστρεψε την οικονομία, λέει ο Samy Muaddi, διευθυντής εταιρικών ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές για την T. Rowe Price.

Επιπλέον οι τουρκικές τράπεζες βρίσκονται σε μια επικίνδυνη θέση στην παγκόσμια αγορά κοινοπρακτικών δανείων, η οποία παρέχει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση. Το επόμενο λάθος πολιτικής του Ερντογάν θα ήταν να κλείσει την «παροχή», ειδικά ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου με τα capital controls, λέει ο Al-Hussainy. «Αν η Credit Suisse ή η HSBC απομακρυνθούν ξαφνικά από τα τουρκικά ιδρύματα, τότε θα σημάνει το τέλος», λέει. Παράλληλα τα yields των τραπεζικών εταιρ. ομολόγων έχουν καταγράψει περαιτέρω άνοδο, με το τριετές ομόλογο της Isbank να φτάνει από το 4,5% στο 6,5%.

Ο Ερντογάν ωστόσο, δείχνει να κινείται εκτός πραγματικότητας και ειδικά σε ό,τι αφορά τις αγορές καθώς σε ομιλία του στο AKP στις 24 Μαρτίου κάλεσε τους επενδυτές να εμπιστευτούν τη δύναμη και τις δυνατότητες της χώρας του...

 

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.