Τελικά η κυβέρνηση τι κάνει με την οικονομία;

Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελικά η κυβέρνηση τι κάνει με την οικονομία;
Την αλήθεια όμως που εμφανίζουν οι αριθμοί για την νέα οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν λένε να την καταλάβουν στο Μαξίμου και στο Σύνταγμα και αυτό εκτός των άλλων είναι και επικίνδυνο.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι κάνει το καλύτερο για την πολύπαθη ελληνική οικονομία δίνοντας τις απαραίτητες ανάσες με την κρατική βοήθεια ή helicopter money όπως λέγεται στο εξωτερικό δηλαδή με χρήματα από τον ουρανό. Την αλήθεια όμως που εμφανίζουν οι αριθμοί για την νέα οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν λένε να την καταλάβουν στο Μαξίμου και στο Σύνταγμα και αυτό εκτός των άλλων είναι και επικίνδυνο.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) είναι ο επίσημος φορέας που δημοσιοποιεί τα στατιστικά που αφορούν άμεσα την ελληνική οικονομία.

Στην τελευταία της ενημέρωση μεταξύ άλλων προέκυψαν τα εξής:

  • Αρνητικό πληθωρισμός -2% για τον μήνα Ιανουάριο
  • Μείωση του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο του 2020 της τάξης -11,7%
  • Ανεργία στο 16,2% για τον μήνα Νοέμβριο του 2020
  • Δείκτης τιμών βιομηχανίας κατά 10,4% για τον μήνα Δεκέμβριο του 2020

Οι παραπάνω δείκτες αποτελούν μόνο ένα μέρος του προβλήματος καθώς το κλείσιμο της οικονομίας με το παρατεταμένο lockdown μειώνει δραστικά το ΑΕΠ και μειώνει τα εισοδήματα τόσο των επιχειρηματιών όσο και των υπαλλήλων. Τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Ιταλίας με όποια προβλήματα παρουσιάζουν δείχνουν ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι αυτή που πρέπει για μία Μεσογειακή χώρα. Παράλληλα η κρατική βοήθεια δεν έχει σωστούς στόχους καθώς τα κρατικά χρήματα δεν κατευθύνονται εκεί που πρέπει δηλαδή στην πραγματική οικονομία. Απόδειξη του παραπάνω ισχυρισμού είναι ότι κατά την διάρκεια του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις των κατοίκων εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 14.4 δις ευρώ.

Αν μαζί με τα παραπάνω συνδυάσουμε και στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με τα οποία για κάθε 15 ήμερες που μένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές, τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίζονται κατά 1-1, 2 δισ. ευρώ, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού μειώνεται κατά 0,7% ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης επιβαρύνεται κατά 0,8% καθώς και το ότι το κόστος δανεισμού από τον Ιανουάριο και μετά αυξάνεται με μεγάλο ρυθμό γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι έχουμε μπροστά σκηνικό ύφεσης ή αναιμικής ανάπτυξης με μεγαλύτερα χρέη και ελλείμματα, έκρηξη ανεργίας, δεκάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά.

insider

Αυτό που δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη είναι το σχέδιο που έχει – αν έχει- η κυβέρνηση για το πως θα ξεπαγώσει την οικονομία και ιδιαίτερα εκείνο το μέρος του ιδιωτικού τομέα που είναι επί μακρό διάστημα σε lockdown. Ένα πράγμα είναι σίγουρο η ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας θα εξαρτηθεί από τα νέα μέτρα στήριξης που θα απαιτηθούν για την επανεκκίνησή του, τα οποία θα πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά και τα οποία δεν έχουν προϋπολογιστεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021. Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα, για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις απότομων αναταράξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εταιρική δυσχέρεια, συμπεριλαμβανομένων των πτωχεύσεων. Και όλα αυτά θα πρέπει να καλυφθούν με αυξανόμενο το κόστος του δανεισμού όταν μάλιστα είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωζώνη σε κόστος δανεισμού.

Η υποτιθέμενη φιλελεύθερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει να έχει από τα χειρότερα στατιστικά σε επίπεδο οικονομικών σε όλη την Ευρώπη και καυχιέται κάθε στιγμή ότι όλα βαίνουν με το καλύτερο τρόπο. Είναι άξιο λόγου ότι η Goldman Sachs περιμένει μείωση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 2,3% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους για το 2020 όταν η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα που κατά τις εκτιμήσεις της Oxford Economics θα ξεπεράσει το 3% και εδώ δυστυχώς η κυβέρνηση πανηγυρίζει, χωρίς πραγματικά κανένας να καταλαβαίνει το γιατί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider