Γεωργιάδης: Κάντε άμεσα κράτηση σε χώρους εκδηλώσεων/catering για γάμους - Δεν θα βρίσκετε ημερομηνία τον Μάιο

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Κάντε άμεσα κράτηση σε χώρους εκδηλώσεων/catering για γάμους - Δεν θα βρίσκετε ημερομηνία τον Μάιο

Πιστεύω ότι τον Μάιο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε χώρους εστίασης, εκδηλώσεων, catering σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Οικονόμου. Ο ίδιος προανήγγειλε ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, για εστίαση ενώ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να... σπεύσουν να κλείσουν άμεσα κτήματα και catering καθώς, όπως είπε, από το Μάιο δεν βρίσκουν λόγω της αναβολής ενός χρόνου στη λειτουργία τους!

Ο υπουργός, κάνοντας και μια de profundis όπως είπε εξομολόγηση, είπε «δεν φανταζόμουνα ποτέ πως θα ήμουν ο υπουργός Ανάπτυξης που θα φρόντιζε πώς να κλείνουν καταστήματα και να μπαίνουν λιγότεροι, θα ήθελα να ανοίγουν και να ενθαρρύνω να μπαίνουν περισσότεροι μέσα».

«Ζητώ συγγνώμη που είναι κλειστοί τόσους μήνες», είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Επιλέξαμε να χαθούν χρήματα για να σωθούν ζωές» τόνισε. Ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης , catering, εκδηλώσεων (κτήματα για γάμους, βαφτίσια κλπ) και την εκτίμηση ότι θα ανοίξουν το Μάιο, υπογράμμισε ότι το λέει «γιατί και αυτοί και ο κόσμος που θέλει να προγραμματίσει εκδηλώσεις να σπεύσει από τώρα να κάνει το κλείσιμο των ραντεβού του. Διότι αν το αφήσουν όλοι οι συμπολίτες μας για την τελευταία στιγμή, όταν ανοίξουμε, μετά δεν θα βρίσκει κανένας κενή ημερομηνία, δεδομένου ότι έχουμε μείνει έναν χρόνο χωρίς εκδηλώσεις. Πιστεύω, λοιπόν, ότι με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, που προχωράει ταχύτατα, με την εξέλιξη του καιρού προς τον Μάιο και τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πώς θα πάει η πανδημία στη χώρα μας τους επόμενους μήνες, τον Μάιο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και αυτές τις επιχειρήσεις. Άρα, να κάνουν και αυτοί τον προγραμματισμό τους. Είμαστε στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της εστίασης λέγοντας ότι ο τζίρος του κλάδου προ κορονοϊού ήταν 6,4 δισ., ενώ το 2020 έφτασε τα 4,2 δισ. ευρώ. «Όμως η κυβέρνηση με μια σειρά μέτρων έχει ενισχύσει την εστίαση με 1,93 δισ., έτσι λοιπόν συγκριτικά η απώλεια είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς είναι σημαντική , αλλά είναι απολύτως προφανές ότι η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά για να τους ενισχύσει».

Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις στην εστίαση με προσωπικό από ένα έως πέντε άτομα, έχουν λάβει από την Επιστρεπτέα 5 περίπου 2.000 ευρώ, το κατώτατο όριο. Δεν πληρώνουν ενοίκιο Ιανουάριο, Φεβρουάριο, τώρα και Μάρτιο. Δεν πληρώνουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε αναστολή. Έχουν αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και η αποπληρωμή τους έχει πάει στο μέλλον.

Οι επιχειρήσεις με ενήμερες οφειλές στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου και των φοροληπτικών δόσεων επιχειρηματικών δανείων. Τώρα θα πληρώσουμε και τους τόκους των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Έχουμε πάει σε μείωση του ΦΠΑ στο 13%. Αρχικά το είχαμε πάει μέχρι τον Απρίλιο, τώρα θα πάει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021. Έχουν απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους μήνες του lockdown και δωρεάν παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου για την ανάπτυξη επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων και μείωση 50% του τέλους που αναλογεί στους μήνες που η επιχείρηση ήταν σε λειτουργία.

Επίσης, με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιχορηγείτο, ως γνωστόν, η προμήθεια ενός θερμαντικού σώματος ανά δέκα τετραγωνικά νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και μέχρι τα 100 ευρώ για κάθε θερμαντικό σώμα. Αυτό ισχύει αναδρομικά από την 1η Φεβρουαρίου του 2020.

Ως προς τις επιχειρήσεις άνω των πέντε ατόμων, από την Επιστρεπτέα 5 έλαβε η κάθε επιχείρηση το λιγότερο 4.000 ευρώ. Δεν πληρώνουν ενοίκιο, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.. Να μην τα επαναλαμβάνω, γιατί αυτά ισχύουν για όλους ακριβώς τα ίδια, όπως τα ανέφερα και για τις άλλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το κάθε κατάστημα εστίασης κατά μέσο όρο, μόνο από την Επιστρεπτέα 5, πήρε 4.592 ευρώ. Υπενθυμίζω ότι το μισό είναι μη επιστρεπτέο, δηλαδή το μισό είναι χάρισμα. Κάνουμε την αίτηση επιδότησης για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις. Δεν είναι με την έννοια του δώρου, για να μην παρεξηγηθώ.

Επίσης, ένα κατάστημα παροχής ποτών έλαβε κατά μέσο όρο 3.139 ευρώ. Συνολικά, είκοσι μία χιλιάδες ογδόντα επτά επιχειρήσεις κρίθηκαν επιλέξιμες για αυτό το πρόγραμμα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider