«Πυρά» Ακσόι σε Δένδια: «Θλιβερές» οι δηλώσεις για την ελληνική μειονότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πυρά» Ακσόι σε Δένδια: «Θλιβερές» οι δηλώσεις για την ελληνική μειονότητα

Ανέβασε τους τόνους ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, χαρακτηρίζοντας ως «θλιβερές» τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, ενώ επανέφερε τις αιτιάσεις περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Δίδοντας συνέχεια στις επιθετικές σε βάρος της Ελλάδας αναφορές Τούρκων αξιωματούχων, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως «κωμικοτραγικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζει στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, να επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες».

Υποστηρίζοντας ότι «στη χώρα μας, έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Έλληνορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια» εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας σημειώνοντας πως «όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ και βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση».

Μάλιστα επανέλαβε την τουρκική ρητορική υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες πολυμερείς συμφωνίες. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρνούμενη τη τουρκική ταυτότητα της μειονότητας. Πρόσφατες πρακτικές σχετικά με τους «μεντρεσέδες» στη Δυτική Θράκη δείχνουν ότι όχι μόνο η έκφραση «τουρκική», αλλά και η έκφραση «μειονότητα» δεν είναι ανεκτή από την Ελλάδα».

Επίσης υποστήριξε ότι «ενώ η Τουρκία έχει ανοίξει σχολεία με μόνο τέσσερεις μαθητές στην Ίμβρο ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των Ελληνορθόδοξων πολιτών, η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει τα σχολεία μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη. Τα τελευταία 25 χρόνια ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη μειώθηκε από 231 σε 115 από την Ελλάδα και αυτό είναι το πιο απτό παράδειγμα για το πώς οι δύο χώρες βλέπουν τις μειονότητες».

Κατέληξε δέ χαρακτηρίζοντας ως «θλιβερές» τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι πριν προβεί σε αυτές «πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη και να σκουπίσει πρώτα την είσοδο του σπιτιού του» ενώ κάλεσε την Ελλάδα «να λύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας και την εκπαίδευση, ερχόμενη σε διάλογο με τους ομογενείς μας».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider