30.000 άτομα την ημέρα θα εμβολιάζονται τον Φεβρουάριο - 24 εκατ. δόσεις στην Ελλάδα

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
30.000 άτομα την ημέρα θα εμβολιάζονται τον Φεβρουάριο - 24 εκατ. δόσεις στην Ελλάδα

Ανεβάζει ταχύτητα ο εμβολιαστικός ρυθμός καθώς μετά το πρώτο «πιλοτικό» διάστημα που απαιτούσε προσοχή λόγω απαιτητικών συνθηκών διακίνησης , φύλαξης και αποθήκευσης του εμβολίου της Pfizer (-70 βαθμούς Κελσίου) , ομαλοποιείται η διαδικασία. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές τον Φεβρουάριο ο ρυθμός θα ανέβει στους 30.000 εμβολιασμούς την ημέρα, ενώ υπενθυμίζεται συνολικά η Ελλάδα θα λάβει 24 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από τα 2,3 δισ. που έχει εξασφαλίσει η ΕΕ από έξι φαρμακευτικές.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα μας, όπως χθες ο Πρωθυπουργός, προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και χωρίς λάθη. Την Παρασκευή εμβολιάστηκαν 8.720 άτομα. Από τις 27 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 34.787. Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 8.000 στις 18-20 χιλιάδες στις 20 Ιανουαρίου και στις 30.000 τον Φεβρουάριο.

Η διαδικασία του εμβολιασμού επεκτείνεται σταδιακά στις δομές του ΕΣΥ. Στις 4 Ιανουαρίου μπήκαν στο πρόγραμμα άλλα 51 νοσοκομεία, πέραν των εννέα όπου έγιναν οι πρώτοι εμβολιασμοί γιατρών και νοσηλευτών. Την Παρασκευή προστέθηκαν ακόμα 55 νοσοκομεία, ενώ στις 11 Ιανουαρίου η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι η ένταξη στο σύστημα 19 νοσοκομείων στα νησιά.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η η συμφωνία που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο ΕΕ εξασφαλίζει ότι όλες οι χώρες θα μπορέσουν προμηθευτούν ταυτόχρονα τα εμβόλια που χρειάζονται και επιτρέπει δυναμικές βελτιώσεις, όπως φαίνεται από την αγορά επιπλέον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από την Κομισιόν. «Είναι θετικό ότι υπάρχει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί διαφορετικά θα πηγαίναμε σε έναν ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών, που είναι σαφές ότι θα ευνοούσε τις πιο μεγάλες σε πληθυσμό και τις πιο ισχυρές οικονομικά» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Καμπανάκι για την Αττική

Λίγο πριν ανοίξει η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση την Δευτέρα ενώ συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί υποχωρεί σταδιακά. Υπήρξε μείωση νοσηλειών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά περίπου 40% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 60%. Ωστόσο, οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες, ενώ έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Αττική, γεγονός που το επόμενο διάστημα θα έχει αντανάκλαση και στην αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ.

Μέτρα που θα ισχύσουν την επόμενη εβδομάδα

Από Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης νυχιών. Παρατείνεται επίσης η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

Όσον αφορά τους χώρους λατρείας, παρατείνεται το υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης.

Συνεχίζεται επίσης η υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό. Τα δικαστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες.

Από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνονται αγώνες της Super League 2 και της Volley League με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη Super League 1 και χωρίς παρουσία θεατών.

Τι ισχύει για τα Σχολεία

Από χθες ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων με στόχο, εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά το άνοιγμά τους στις 18 Ιανουαρίου. Δεδομένης της κατάστασης, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η μείωση της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικών της Γ΄ τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και της Δ΄ τάξης των λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων.

Ενόψει του ανοίγματος δίνεται στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να εξεταστούν προληπτικά και δωρεάν για κορονοϊό, μέσω της πλατφόρμας ελέγχου και ήδη έχουν γίνει τα πρώτα τεστ. Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά, όπως η διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης καθώς και για χρήση περισσότερων της μίας εισόδου, όπου υπάρχουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider