Ξεκίνησε χθες η διαδικασία της αποστολής των εμβολίων στα 27 - κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πρόθεση να αρχίσουν οι εμβολιασμοί ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Σε μια ιστορική ανάρτησή της, η Κομισίον δήλωσε πως «αφού πακετάραμε προσεκτικά τις δόσεις των προσφάτως εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορονοϊού, έφυγαν για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν σύντομα στους προορισμούς τους για να χρησιμοποιηθούν κατά τις "Μέρες Εμβολιασμού της ΕΕ" στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου».

Την αισιοδοξία του εξέφρασε, παράλληλα χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σημειώνοντας πως «μπορεί να πάρει κάποιο καιρό, αλλά αυτή τη στιγμή οι λύσεις που έχουμε στα χέρια μας είναι τόσο αποτελεσματικές που είναι ζήτημα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος».

Ο κύριος Μπουρλά έκανε λόγο για 90.000 έως 100.000 δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ προσέθεσε πως «στη συνέχεια, έχουμε νομίζω 2 εκατομμύρια δόσεις που αναλογούν στην Ελλάδα ή 1,9 από τα 200 εκατομμύρια που έχει παραλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημειώνεται πως την παραμονή των Χριστουγέννων ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε στη δημοσιότητα την αξιολόγηση και το αιτιολογικό́ έγκρισης στην ΕΕ του εμβολίου των Pfizer/Biontech, Comirnaty.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, οπότε και για συμβολικούς λόγους θα εμβολιαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε μάλιστα την επιχείρηση «Ελευθερία» την «πιο σύνθετη άσκηση που έχει οργανώσει ποτέ το ελληνικό κράτος».

Βάσει του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών, στην πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα δοθεί προτεραιότητα σε περίπου 70.000 άτομα. Πρόκειται για υγειονομικούς, ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης, και τέλος σε αξιωματούχους που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης.

Πώς θα κλείνουμε τα ραντεβού

Τα ραντεβού για εμβολιασμό θα κλείνονται με τρεις τρόπους από τον Ιανουάριο του 2021:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.

Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Η διαδικασία

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.

Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψη.

Εμβολιαστικά κέντρα

Συνολικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα, στα οποία οι πολίτες θα προσέρχονται για να εμβολιαστούν από τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, σε τρία ιατρεία εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Ιλίου, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η επιχέιρηση «Ελευθερία».

Σε κάθε ιατρείο θα υπάρχει ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια ή ένας επισκέπτης υγείας, όπως επίσης θα υπάρχει και ένας επόπτης γιατρός, οπότε το κάθε κέντρο θα είναι πλήρως καλυμμένο.

Οι βάρδιες εμβολιασμού θα είναι 7:00-14:00 και 14:00-21:00 και υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται γύρω στα 170 άτομα ημερησίως.

Πώς χρησιμοποιείται το εμβόλιο Comirnaty;

Το Comirnaty χορηγείται με δύο ενέσεις, συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα, με χρονική διαφορά τουλάχιστον 21 ημερών μεταξύ τους. Οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου αποτελούν ευθύνη των εθνικών αρχών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του Comirnaty, συμβουλευθείτε το φύλλο οδηγιών χρήσης ή επικοινωνήστε με επαγγελματία του τομέα της υγείας.

Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με το Comirnaty;

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Comirnaty κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν συνήθως ήπιας έως μέτριας μορφής και παρουσίασαν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Περιλάμβαναν πόνο και εξοίδηση στη σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, ρίγη και πυρετό. Εμφανίστηκαν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτομα. Ερύθημα στο σημείο της ένεσης και ναυτία εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 10 άτομα.

Οι μη συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 100 άτομα) περιλάμβαναν κνησμό στο σημείο της ένεσης, πόνο στα άκρα, διογκωμένους λεμφαδένες, δυσκολία στον ύπνο και αίσθημα αδιαθεσίας.

Η αδυναμία μυών στη μία πλευρά του προσώπου (οξεία περιφερική παράλυση του προσώπου ή προσωποπληγία) εμφανίστηκε σπάνια σε λιγότερα από 1 στα 1 000 άτομα. Με το Comirnaty έχουν εμφανιστεί αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου πολύ μικρού αριθμού περιστατικών σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία) που παρατηρήθηκαν όταν το Comirnaty χρησιμοποιήθηκε σε εκστρατείες εμβολιασμού.