Κτηματολόγιο: Από Μάιο τα πρόστιμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κτηματολόγιο: Από Μάιο τα πρόστιμα

Από τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται ότι θα αρχίσουν να «πέφτουν» τα πρόστιμα από το Κτηματολόγιο, τα οποία είχαν θεσμοθετηθεί πριν χρόνια, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όσους έχουν αμελήσει να δηλώσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Αυτά θα υπολογίζονται αναλογικά με βάση την αξία του κάθε ακινήτου, η οποία αντιστοιχεί στο δικαίωμα που θα πρέπει να δηλωθεί καθώς και τον χρόνο καθυστέρησης.

Βάσει της τελευταίας ρύθμισης που περιλαμβάνεται στον νόμο για την χωροταξία και την πολεοδομία που δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, αυξάνονται τα όρια σε 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ (από 50 ευρώ έως 1.500 ευρώ που ίσχυε πριν) και τροποποιείται και η βάση υπολογισμού του προστίμου που επιβάλλεται στην περίπτωση μη υποβολής δήλωσης εγγραπτέου δικαιώματος για ακίνητα υπό κτηματογράφηση περιοχών, λαμβανομένων υπόψη συγκεκριμένων παραμέτρων (είδος εγγραπτέου δικαιώματος, αξία ακινήτων, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης κ.λπ.). Όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού του προστίμου ανά κατηγορία δικαιώματος αυτός θα καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Πάντως, η συλλογή δηλώσεων συνεχίζεται και στην περίοδο του lockdown. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Κτηματολογίου (www.ktimatologio gr) οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, εκ των οποίων πολλές λειτουργούν καθημερινά, όλο το 24ωρο.

Για την ηλεκτρονική χορήγηση πιστοποιητικών (καταχώρισης εγγραπτέας πράξης, αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου, απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος) μπορούν να μπουν στην εφαρμογή με τους κωδικούς του taxis net, να υποβάλουν στο κτηματολογικό γραφείο τη σχετική αίτηση, να εκδώσουν το έντυπο οφειλής και να καταβάλουν το απαιτούμενο ποσό (εν επιθυμούν και μέσω web banking), να παρακολουθήσουν την πορεία της αίτησής τους και να λάβουν ηλεκτρονικά το έγγραφο που επιθυμούν.

Από την μεριά τους, οι συμβολαιογράφοι (εφόσον έχουν πιστοποιηθεί και διαθέτουν τόσο ψηφιακή υπογραφή όσο και τους σχετικούς κωδικούς) μπορούν επίσης ηλεκτρονικά να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για καταχώριση των εγγραπτέων πράξεων (κάθε μέρα 8.30-13.00), να δουν το έντυπο της οφειλής, να καταβάλουν το οφειλόμενο ποσό, να παρακολουθούν την πορεία της αίτησής και να λάβουν το πιστοποιητικό καταχώρισης.

Επίσης, οι δικηγόροι και εκείνοι – εφόσον έχουν πιστοποιηθεί και διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή και κωδικούς - μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για καταχώρηση εγγραπτέων πράξεων και δικαστικών αποφάσεων, να δουν το έντυπο της οφειλής και να καταβάλλουν το οφειλόμενο ποσό. Ακόμη, μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησης και να λάβουν πιστοποιητικό καταχώρησης ηλεκτρονικά. Βεβαίως, για όσους δυσκολεύονται με τα ηλεκτρονικά υπάρχει πάντα η δυνατότητα της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους ειδικούς του Ελληνικού Κτηματολογίου, ώστε να έχουν απάντηση για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης, οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου, στον τετραψήφιο αριθμό 1015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider