Όχι, δεν έχουμε νέα capital controls

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όχι, δεν έχουμε νέα capital controls
Έχουμε τον κορονοϊό, ας αποφύγουμε και τον ιό των fake news

Επειδή οι αγαπημένοι μου πολεμιστές του πληκτρολογίου ξαναχτυπούν με αφορμή τα νέα μέτρα στις τράπεζες για τον περιορισμού του κορονοϊού, ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:

Δεν έχουμε νέα capital controls. Το καταλάβαμε; Δεν έχουμε νέα capital controls. Κανένας περιορισμός δεν έχει μπει στο ποσό των χρημάτων που μπορούμε να «σηκώσουμε» από την τράπεζα.

Ούτε υπάρχει περιορισμός στις μεταφορές κεφαλαίων εντός και εκτός συνόρων, ούτε στις ηλεκτρονικές αγορές. Όποια τραπεζική συναλλαγή μπορούσαμε να κάνουμε πριν τον κορονοϊό, μπορούμε να κάνουμε και σήμερα, απλώς με διαφορετικό τρόπο.

Αυτό που έχει αλλάξει, και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου, είναι ότι μια σειρά από συναλλαγές δεν θα γίνονται πλέον από το γκισέ αλλά είτε ηλεκτρονικά είτε από τα ΑΤΜ. Θα μου πείτε, αφού και στο ΑΤΜ πάλι πλήκτρα πατάμε, δεν είναι επικίνδυνο; Ναι, αλλά σαφώς λιγότερο σε σχέση με το να είμαστε στον κλειστό χώρο ενός τραπεζικού καταστήματος, ριψοκινδυνεύοντας την υγεία των συναλλασσομένων αλλά και των τραπεζικών υπαλλήλων.

Καιρός να μάθουμε

Και είναι επιτέλους καιρός να μάθουμε ότι δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε για όλες τις συναλλαγές μας στο γκισέ, είτε της τράπεζας, είτε της εφορίας, είτε των ΚΕΠ. Γιατί το 80% και πλέον του πληθυσμού μπορεί και πρέπει να πληρώνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρονικά, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα. Επιπλέον, με το gov.gr, μπορούμε να γλιτώνουμε άπειρο χρόνο (και να εξασφαλίζουμε την ψυχική μας ηρεμία) αποφεύγοντας… ατυχή συναπαντήματα με την εφορία, τον ΕΦΚΑ και τα ΚΕΠ.

Σε τελική ανάλυση, όπως το 2015 μάθαμε να χρησιμοποιούμε το πλαστικό χρήμα, ας είναι το 2020 –μέσα στα τόσα άσχημα- μια ευκαιρία να εκσυγχρονιστούμε ως πολίτες και ως κράτος σε μια σειρά από άλλες δραστηριότητες. Ούτως ώστε, όταν έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη, να μπορέσουμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα το χαμένο έδαφος.

Και μέχρι τότε, εκτός από το να προστατευόμαστε από την επιδημία μένοντας σπίτι, ας προστατεύουμε τους εαυτούς μας και από τα Hoaxes, που όπως φαίνεται ενδημούν ιδιαιτέρως στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider