Τρίκαλα: Ήρθαν τα δωρεάν ηλεκτροκίνητα οχήματα για τους πολίτες (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρίκαλα: Ήρθαν τα δωρεάν ηλεκτροκίνητα οχήματα για τους πολίτες (pics)
Τα τρία οχήματα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και τα άλλα δύο σύντομα θα βρίσκονται στο Μύλο Ματσόπουλου.

Στην παγκόσμια προσπάθεια για αλλαγή στην κινητικότητα εντός πόλεων συμμετέχουν τα Τρίκαλα με τον δήμο να αναλαμβάνει ακόμα μια πρωτοπόρα δράση.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ELVITEN, το οποίο τέθησε σε λειτουργία από την Τετάρτη 17 Απριλίου και προσφέρει μέσω του Δήμου Τρικκαίων, 5 οχήματα για περιήγηση, βόλτα και καθημερινές απλές δουλειές στην πόλη. Τα τρία οχήματα βρίσκονται στο Κέντρο Πληροφόρησης (InfoPoint) στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και τα άλλα δύο σύντομα στον Μύλο Ματσόπουλου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του trikalaenimerosi.gr.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε:

  • Για τη συνέχιση των δράσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα.
  • Για τον συνδυασμό των «πράσινων» μετακινήσεων με το πρόγραμμα «πράσινων» επενδύσεων (φωτισμός LED, φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά συστήματα) που κατέθεσε ο Δήμος Τρικκαίων.
  • Για την ανθρώπινη όψη των πόλεων.

Ο πρόεδρος της e-trikala AE κ. Γιάννης Κωτούλας αναφέρθηκε στην ουσία του προγράμματος, δηλαδή στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη συμπεριφορά και τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης σε πόλεις και στη μεγάλη συμβολή του Δήμου Τρικκαίων συνολικότερα στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

ηλεκτροκίνητα οχήματα

Πώς λειτουργεί

Τα βήματα είναι απλά, βασισμένα στη νομιμότητα και την ασφάλεια, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του προγράμματος προς όφελος όλων:

1. Ο χρήστης εγγράφεται σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα στο InfoPoint

2. «Κατεβάζει» τη σχετική εφαρμογή (application) στο κινητό του

3. Παρουσιάζει το δίπλωμα οδήγησης και την ταυτότητά του

4. Υπογράφει το σχετικό συμφωνητικό, καθώς το σύστημα λειτουργεί με όρους ενοικίασης οχημάτων (ως προς ζημιές, αποκατάστασή τους κ.λπ.)

5. Παραλαμβάνει το όχημα για μέγιστο διάστημα 2 ωρών

6. Επιστρέφει το όχημα μετά το πέρας της χρονικής διάρκειας

Σύντομα θα μπορεί να γίνει και «κράτηση» οχήματος, μέσω σχετικής υπηρεσίας.

ηλεκτροκίνητα οχήματα

Τι είναι

Το έργο ELVITEN συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «HORIZON 2020». Στόχος του είναι, η προώθηση χρήσης των ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων (EL-Vs), όπως ποδήλατα σκούτερ, τρίκυκλα και τετράκυκλα.

Μετέχουν 6 ευρωπαϊκές πόλεις: Τρίκαλα, Βερολίνο, Ρώμη, Γένοβα, Μάλαγα, Μπάρι. Σε κάθε πόλη εφαρμόζεται διαφορετικό σύστημα προώθησης ελαφρών οχημάτων.

Στα Τρίκαλα, άλλα 5 ηλεκτρικά οχήματα, τρίκυκλα αυτή τη φορά, δόθηκαν ήδη σε επαγγελματίες της πόλης (προμηθευτές ελαφρών αγαθών, delivery boys).

ηλεκτροκίνητα οχήματα

Τα οχήματα

1. Κατασκευάστηκαν από την εταιρεία KYBURZ με έδρα την Ελβετία

2. Είναι ηλεκτροκίνητα

3. Φορτίζουν σε απλή πρίζα

4. Οι μπαταρίες διαρκούν από 60 – 100 χλμ., αναλόγως, φυσικά, του τρόπου οδήγησης, του εδάφους κ.α.

5. Η διάρκεια φόρτισης είναι 6 έως 11 ώρες

6. Η ταχύτητα μπορεί τα φτάσει και τα 35 χλμ./ώρα

7. Θα μείνουν στα Τρίκαλα για ένα έτος

8. Είναι ασφαλισμένα σε εταιρεία ασφάλισης

Το πρόγραμμα ουσιαστικά στα Τρίκαλα θα καταγράφει (ανωνύμως) τη συμπεριφορά των οχημάτων, τον τρόπο κίνησης, την ταχύτητα, τη διάρκεια της μπαταρίας, τις προδιαγραφές και την αξιοπιστία των συστημάτων κ.α.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017, παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα τον Φεβρουάριο του 2018 και τα οχήματα παρελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2018. Τον Απρίλιο του 2019, αφού το προσωπικό της e-trikala ΑΕ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες, τα οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους των Τρικάλων.

ηλεκτροκίνητα οχήματα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider