Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο

Το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Χόνγκ Κόνγκ, το Παρίσι και το Τόκυο είναι οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο ως προς το κόστος ζωής.

Η βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται στην πρώτη θέση της ακρίβειας με το κατά κεφαλήν κόστος ζωής να ανέρχεται σε 112.800 δολάρια ετησίως. Το κόστος αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με άλλες ακριβές πόλεις όπως είναι το Σύδνεϋ, το Λος Άντζελες και το Σικάγο σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου ακινήτων Savillis. Πολύ υψηλό κόστος ζωής έχουν και η Νέα Υόρκη και το Χόνγκ Κόνγκ, οι οποίες ακολουθούνται από το Παρίσι και το Τόκυο όπου το ετήσιο κόστος ζωής κυμαίνεται από 70.000-78.000 ευρώ. Ειδικά στο Παρίσι, οι έρευνες αναφέρουν ότι ακόμη και αν πέσουν οι τιμές σε βασικά αγαθά, η ζωή ενός εργαζομένου θα παραμείνει ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Το Σαν Φρανσίσκο αποτελεί την έκπληξη καθώς οι τιμές το τελευταίο διάστημα έχουν σημειώσει αύξηση 15% και αναμένεται ότι θα σύντομα θα ενταχθεί στον κατάλογο με τις πιο ακριβές πόλεις.

Ωστόσο, στη λίστα αναμένεται να ενταχθούν και άλλες «πόλεις-στάρλετ» όπως είναι το Βερολίνο, το Δουβλίνο όπου σημειώνει άνοδο η αγορά ακινήτων αλλά ενώ τις προτιμούν για να δραστηριοποιηθούν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις από τον κλάδο της τεχνολογίας.

Ακόμη, στο Μαϊάμι, το Γιοχάνεσμπουργκ και τη Βομβάη, οι τιμές σημειώνουν άνοδο και το κόστος ζωής σταδιακά ανεβαίνει, η αγορά των ακινήτων ωστόσο παραμένει σε λογικά επίπεδα (20.000-28.000 ευρώ).

Όπως επισημαίνει η Yolande Barnes, διευθύντρια έρευνας του δικτύου ακινήτων Savills, «οι πόλεις που γίνονται εμπορικά και παραγωγικά κέντρα καταλήγουν να είναι και σημαντικοί πόλοι έλξης νέων κατοίκων με αποτέλεσμα να αναμένεται και αύξηση των τιμών».

Από την άλλη πλευρά, άλλες πόλεις δείχνουν να έχουν χάσει κάτι από την παλιά τους δόξα. Η Μόσχα και το Ρίο, οι οποίες κατά την εξαετία 2005-2011 συγκαταλέγονταν ανάμεσα στις «απλησίαστες», πλέον το κόστος ζωής έχει σημειώσει πτώση 9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider