«Κραχ» στην αγορά κρυπτονομισμάτων το 2022 – Έχασαν αξία άνω του 1,9 τρισ. δολαρίων σε δέκα μήνες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κραχ» στην αγορά κρυπτονομισμάτων το 2022 – Έχασαν αξία άνω του 1,9 τρισ. δολαρίων σε δέκα μήνες
Solana, Polkadot και Cardano είναι τα τρία κρυπτονομίσματα με τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του έτους, με τη συνδυασμένη κεφαλαιοποίησή τους να έχει μειωθεί κατά 97 δισ. δολάρια από την αρχή του χρόνου. Τι δείχνουν τα στοιχεία του TradingPlatforms.com. Κινδυνεύει με πτώχευση  η εταιρεία «εξόρυξης» Core Scientific.

Τεράστιο είναι το πλήγμα που έχουν δεχτεί τα κρυπτονομίσματα το 2022, χάνοντας περισσότερα από 1,9 τρισ. δολάρια σε αξία από την κορύφωση του περυσινού ράλι.

Αν και το Bitcoin βρέθηκε στο επίκεντρο της κατάρρευσης των τιμών των κρυπτονομισμάτων, πολλά άλλα νομίσματα έχουν υποστεί πιο σοβαρές μειώσεις τιμών από το πιο ακριβό κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το TradingPlatforms.com, το Solana ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος στην τιμή των κρυπτονομισμάτων το 2022, με πτώση τιμής 83% από έτος σε έτος.

Solana, Polkadot και Cardano είναι τα τρία κρυπτονομίσματα στην κορυφή των απωλειών για την τιμή τους, με τη συνδυασμένη κεφαλαιοποίησή τους στην αγορά να μειώνεται κατά 97 δισ. δολάρια από την αρχή του χρόνου.

Η κατάρρευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων το 2022 έχει προκαλέσει διψήφια πτώση της τιμής σε όλα τα μεγάλα κρυπτονομίσματα, θέτοντας ερωτηματικά για την επιβίωση χιλιάδων εξ αυτών. Τα δύο κορυφαία κρυπτονομίσματα παγκοσμίως, το Bitcoin και το Ethereum, έχουν χάσει 59% και 64% της συνολικής αξίας από την αρχή του τρέχοντος έτους, καταλαμβάνοντας την έκτη και έβδομη θέση στη λίστα με τους μεγαλύτερους χαμένους σε επίπεδο τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinMarketCap, εκτός από τη Solana, η Polkadot και η Cardano υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση τιμών το 2022.

Η πτώση της τιμής του Solana κατά 83% έχει εξαλείψει 43,5 δισ. δολάρια της κεφαλαιοποίησής του στην αγορά από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Ακολουθεί το Polkadot με πτώση 78% και απώλεια κεφαλαιοποίησης 20,4 δισ. δολαρίων. Η τιμή του Cardano μειώθηκε κατά 73% τους τελευταίους δέκα μήνες, κατατάσσοντάς το τρίτο στη λίστα των απωλειών. Την ίδια περίοδο η χρηματιστηριακή του αξία μειώθηκε κατά 33 δισ. δολάρια. Αθροιστικά, τα τρία παραπάνω κρυπτονομίσματα έχουν χάσει περίπου 97 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Αφού τράβηξε την προσοχή των επενδυτών ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κρυπτονομίσματα πέρυσι, το Dogecoin είδε την τιμή του να πέφτει το 2022. Τα στοιχεία του CoinMarketCap έδειξαν ότι το meme coin έχασε το 65% της αξίας του σε δέκα μήνες, κατατάσσοντάς το ως το πέμπτο μεγαλύτερο χαμένο crypto. Την περασμένη εβδομάδα, η κεφαλαιοποίηση του Dogecoin διαμορφώθηκε στα 7,7 δισ. δολάρια, από 22,8 δισ. δολ. τον Ιανουάριο.

Με πτώση της τιμής κατά 67% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα και 11,4 δισ. δολάρια να έχουν εξαλειφθεί από την κεφαλαιοποίησή του, το Polygon βρίσκεται μία θέση πάνω από το Dogecoin. Τα στατιστικά δείχνουν ότι όλα τα άλλα μεγάλα κρυπτονομίσματα έχουν επίσης διψήφια πτώση τιμής φέτος. Πίσω από το Bitcoin και το Ethereum, ακολουθούν τα BNB και XRP με πτώση 47% και 44%.

Αθροιστικά, αυτά τα κρυπτονομίσματα αποτελούν το 68% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης της αγοράς των crypto, η οποία διαμορφώθηκε στα 918,6 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, από 2,2 τρισ. δολάρια τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι το «γκρέμισμα» των τιμών των κρυπτονομισμάτων ακολουθούν και οι τιμές των εταιρειών «εξόρυξής» τους.

Tην εβδομάδα αυτή, η Core Scientific, μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρύξει πτώχευση βάσει στοιχείων που κατέθεσε στην SEC. Η μετοχή της Core Scientific βυθίστηκε κατά 79%, καθώς η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει χρέος που λήγει στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου.

Από την ένταξή της στον Nasdaq μέσω SPAC, η κεφαλαιοποίηση της Core Scientific έχει συρρικνωθεί στα 90 εκατ. δολάρια από αποτίμηση 4,3 δισ. δολ. που είχε τον Ιούλιο του 2021 όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο. Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει περισσότερο από 97% φέτος, ενώ η ίδια προειδοποίησε τους κατόχους κοινών μετοχών ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας της, μπορεί να υποστούν «ακόμη και ολική απώλεια της επένδυσής τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από το ψυχολογικό «όριο» των 20.000 δολαρίων το Bitcoin - Κέρδη 5%

Η Πορτογαλία ξεκινά τη φορολόγηση κερδών από τα κρυπτονομίσματα

Η νέα αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ βάζει φωτιά στις δόσεις των στεγαστικών δανείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider