Μπρέιναρντ (Fed): Μεγαλύτερη ρύθμιση για τα crypto - Οφέλη και κίνδυνοι από τα CBDC

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπρέιναρντ (Fed): Μεγαλύτερη ρύθμιση για τα crypto - Οφέλη και κίνδυνοι από τα CBDC
Μεγαλύτερη ρύθμιση για τα ψηφιακά assets ζητά η αντιπρόεδρος της Fed Lael Brainard καθώς η αγορά των crypto το τελευταίο διάστημα δέχεται σφοδρές πιέσεις.

Μεγαλύτερη ρύθμιση για τα ψηφιακά assets ζητά η αντιπρόεδρος της Fed Lael Brainard καθώς η αγορά των crypto το τελευταίο διάστημα δέχεται σφοδρές πιέσεις.

«Η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές κρυπτονομισμάτων καθιστά σαφές ότι οι ενέργειες που αναλαμβάνουμε τώρα -είτε στο ρυθμιστικό πλαίσιο είτε για ένα ψηφιακό δολάριο- θα πρέπει να είναι ισχυρές για τη μελλοντική εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg, η Brainard σε κατάθεση που προετοιμάστηκε την χρηματοοικονομική επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη.

Η κεντρική τραπεζίτισσα αναφέρθηκε στην πρόσφατη κατάρρευση του αλγοριθμικού stablecoin TerraUSD καθώς και στην πτώση του Tether κάτω από την επιδιωκόμενη δέσμευση 1 προς 1 με το δολάριο, λέγοντας ότι «αυτά τα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη για σαφείς ρυθμιστικές ασφαλιστικές δικλείδες».

Η Fed εξέδωσε ένα έγγραφο συζήτησης για τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας τον Ιανουάριο, αποκαλώντας το «πρώτο βήμα» στη δημόσια συζήτηση.

Η Fed δεν έχει δεσμευτεί να εκδώσει ψηφιακό δολάριο, αν και τα προηγούμενα σχόλια της Brainard σχετικά με το θέμα υποδηλώνουν ότι θεωρεί ένα τέτοιο βήμα ως στρατηγικά σημαντικό για τις ΗΠΑ για να έχουν λόγο στα παγκόσμια πρότυπα και να διασφαλίσουν την κατάσταση του δολαρίου ως νομίσματος αναφοράς στο διεθνές σύστημα πληρωμών.

«Σε μελλοντικές συνθήκες όπου άλλα σημαντικά ξένα νομίσματα θα εκδίδονται σε μορφή CBDC, είναι συνετό να εξετάσουμε πώς η πιθανή απουσία ή παρουσία του ψηφιακού δολαρίου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρήση του δολαρίου στις παγκόσμιες πληρωμές», δήλωσε η Brainard. «Το CBDC μπορεί να είναι ένας πιθανός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν το δολάριο μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στη δύναμη και την ασφάλεια του νομίσματος των ΗΠΑ για τις συναλλαγές και για να κάνουν business στο ψηφιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Η Brainard είπε επίσης ότι η Fed πρέπει να είναι προσεκτική στον κίνδυνο το ψηφιακό δολάριο να αντικαταστήσει ορισμένες τραπεζικές υποχρεώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Συνεπώς, εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρήσει στο CBDC, θα ήταν σημαντικό να αναπτυχθούν χαρακτηριστικά σχεδιασμού που θα μπορούσαν να μετριάσουν τέτοιους κινδύνους, όπως η προσφορά άτοκου CBDC ή ο περιορισμός της ποσότητας CBDC που θα μπορούσε να κατέχει ή να μεταφέρει ένας καταναλωτής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπρέιναρντ: Η Fed θα κινηθεί «ταχύτατα» προς την αύξηση των επιτοκίων

Tether: Οι επενδυτές απέσυραν 7 δισ. δολάρια σε λίγες ημέρες - Νέες ανησυχίες για τα stablecoins

Terra: Οι οπαδοί σώζουν το luna αλλά όχι το UST, μετά την κατάρρευση ενός οικοσυστήματος $60 δισ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider