Αυτοκίνητο
31-03-2019 | 12:59

10 πίνακες οργάνων που «ζωγραφίζουν»

Μοιράσου το
10 πίνακες οργάνων που «ζωγραφίζουν»

Παρουσιάζουμε ορισμένα από τα συναρπαστικότερα κόκπιτ αυτοκινήτων, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν δικαιολογημένα ακόμη και έργα τέχνης.

Το 1902 κατοχύρωσε ο Γερμανός μηχανικός Ότο Σούλτσε στο Βερολίνο το πρώτο κοντέρ αυτοκινήτων, όταν τα αυτοκίνητα της εποχής δεν ξεπερνούσαν σε ταχύτητα τα 30 χλμ./ώρα. Ετσι, το ταχύμετρο αντιμετωπίστηκε αρχικά ως κάτι περιττό και περιλαμβανόταν στον προαιρετικό εξοπλισμό των οχημάτων, μέχρι να γίνει στάνταρ από τη Ford το 1910 και να ακολουθήσουν και οι άλλοι κατασκευαστές. Τα πρώτα κόκπιτ εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ΄30 και περιελάμβαναν -εκτός από το κοντέρ ταχύτητας- στροφόμετρο και ενδείξεις για τη βενζίνη, για τα φλας και τα φώτα.

Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι των κόκπιτ, τόσον σχετικά με την τεχνολογία όσο και με τον σχεδιασμό των οργάνων τους. Στις δεκαετίες των αναλογικών κόκπιτ είχαμε κατά κύριο λόγο στρογγυλά όργανα, ενώ περνώντας πλέον στα ψηφιακά αλλάζει εντελώς το design και ο οδηγός βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν βομβαρδισμό ενδείξεων και πληροφοριών. Τυπικός εκπρόσωπος αυτής της σχολής είναι για παράδειγμα το Koenigsegg Agera, σε αντίθεση με το πανίσχυρο Ford GT, που ακολουθεί τη φιλοσοφία της σπαρτιάτικης λιτότητας.

Το insider επέλεξε με –απολύτως υποκειμενικά κριτήρια- δέκα από τα ωραιότερα κόκπιτ αυτοκινήτων όλων των εποχών και ιδού οι προτιμήσεις μας.

Tα αναλογικά όργανα της Mercedes 300 SL πίσω από το πανέμορφο τιμόνι με τη στεφάνη για το κλάξον παραμένουν ακόμη και σήμερα ένα σχεδιαστικό αριστούργημα της αυτοκίνησης.

Ηigh tech σχεδιασμός για τον πίνακα οργάνων της Aston Martin, που συμπρωταγωνίστησε με τον Τζέιμς Μποντ στην ταινία ‘’Spectre’’.

Στο κόκπιτ της Lamborghini Aventador κυριαρχεί το κίτρινο χρώμα «του πολέμου».

Λιτός και σεμνός ο πίνακας οργάνων της Bugatti Chiron παρά τους 1.500 ίππους της.

Το κόκπιτ του σουηδικού hypercar προσφέρει έναν απίστευτο αριθμό πληροφοριών.

Στη McLaren 720S μπορείς να επιλέξεις μεταξύ διαφόρων σχεδιαστικών προφίλ του κόκπιτ.

Σήμα κατατεθέν του ταχύμετρου της Alfa Romeo 4C αποτελεί το κεντρικό «σκόπευτρο».

Στο κέντρο του κόκπιτ της Ferrari LaFerrari βρίσκεται το στροφόμετρο.

To λιτό κόκπιτ του Ford GT ενθουσιάζει τους οπαδούς της αφαιρετικής λογικής.

Cool κοντέρ και κόκπιτ για το VW Golf GTI δεύτερης γενιάς.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.