Σε δύο ταχύτητες κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές τη Δευτέρα στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία και η Σαγκάη, έκλεισαν σε υψηλά δυόμισι ετών ενισχυμένες από το αδύναμο γεν και τις ελπίδες μέτρων στήριξης αντίστοιχα, ενώ η αδύναμη Κίνα οδήγησε χαμηλότερα τις λοιπές ασιατικές.

Με άνοδο 1,8% στις 1.590,97 μονάδες έκλεισε ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,96% στις 19.642,74 μονάδες, ο Shanghai Composite ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 3.647,14 μονάδες, με κέρδη 1,59%, τα οποία προστέθηκαν στην άνοδο της τάξης του 6% της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά 0,61% στις 22.726,77 μονάδες ενώ ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κατέγραψε απώλειες 1,83% στις 5.119,49 μονάδες. Την ίδια ώρα και ο Kospi στη Νότια Κορέα έχασε 0,7% κλείνοντας στις 2.025,70 μονάδες.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι κινεζικές εξαγωγές υποχώρησαν τον Οκτώβριο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, καθώς η κάποτε κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της χώρας, συνέχισε να πλήττεται από την ασθενή παγκόσμια ζήτηση.


Ειδικότερα, οι εξαγωγές του Οκτωβρίου υποχώρησαν 6,9% σε ετήσια βάση (σε όρους δολαρίου), ύστερα από την πτώση 3,7% το Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου ήταν χειρότερα από τη μέση εκτίμηση για μείωση 4,1% που προέβλεπαν 11 οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι το ράλι θα συνεχιστεί έως το Δεκέμβριο πριν την αύξηση των επιτοκίων της Fed», υποστήριξε ο Louis Lu της CSOP Asset Management.

Το χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου στήριξαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 271.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι το Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο η οικονομία πρόσθεσε συνολικά 12.000 περισσότερες θέσεις απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.