Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με «μπροστάρη» τον τεχνολογικό δείκτη, που δέχθηκε ισχυρές πιέσεις.

Βρισκόμενοι στην τελική ευθεία για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η μεταβλητότητα αυξάνεται, και αυτό επιτείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας των φόβων για την τροπή που έχει πάρει η πανδημία παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν τις 88.500 την Πέμπτη σημειώνοντας νέο ημερήσιο ρεκόρ.

Παράλληλα σε ότι αφορά τις αμερικανικές κάλπες η UBS αναθεωρεί την εκτίμησή της για το «blue wave», δηλαδή την επικράτηση των Δημοκρατικών σε όλα τα μέτωπα (Λευκός Οίκος, και Κογκρέσο) από το 50% στο 55%. Η επικράτηση των Δημοκρατικών θα συνοδεύεται από μια αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 39,6% από 37%, και του εταιρικού φόρου στο 28%, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και ο φορολογία στα κέρδη των υψηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Αυτές οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσαν να ισοσκελιστούν από την εξομάλυνση των εμπορικών εντάσεων.

Από την άλλη το σενάριο επικράτησης του «status quo» που εστιάζει στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και σε ένα διχασμένο Κογκρέσο είναι λιγότερο πιθανό από ότι ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες (στο 28% από 35% οι πιθανότητες), αλλά εξακολουθεί να έρχεται δεύτερο σε πιθανότητες. Σε αυτό το σενάριο η UBS εκτιμά πως ο Λευκός Οίκος θα παρέχει ένα μετρίου μεγέθους πακέτο δημοσιομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας, σε ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό περιβάλλον, ενώ οι εντάσεις με την Κίνα θα κλιμακωθούν εκ νέου. Στο 15% φτάνουν οι πιθανότητες σύμφωνα με την UBS για μια νίκη του Τζο Μπάιντεν με διαιρεμένο ωστόσο Κογκρέσο, ενώ οι προοπτικές για το «red wave», δηλαδή την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, με κυριαρχία στο Κογκρέσο, έχουν εξαλειφθεί καταλαμβάνοντας μόλις το 2%.

Δείκτες

Την Παρασκευή ο Dow Jones διολίσθησε κατά 0,58% στις 26.503 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,21% στις 3.270 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε ισχυρή πτώση 2,45% στις 10.911 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 7,4% και ο S&P 500 6,5%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Apple στο 6,2%, της Amazon στο 5,9% και τη Boeing στο 3,6%.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image