Ο απόλυτος «πρωταγωνιστής» της bull market δεν είναι σίγουρα ο προφανής. Δεν είναι οι μετοχές, δεν είναι τα εμπορεύματα, δεν είναι τα ομόλογα.

Ο λόγος για το Bitcoin που γεννήθηκε «από τις στάχτες» της διεθνούς κρίσης και κατόρθωσε να γίνει ο «βασιλιάς» της δεκαετίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ψηφιακό νόμισμα αναδεικνύεται πράγματι στο asset με τις καλύτερες επιδόσεις της δεκαετίας, αφού η τιμή του έχει καταγράψει άλμα… 9.000.000% από τον Ιούλιο του 2010! Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται πέριξ των 7.200 δολαρίων.

«Ο ξέφρενος ενθουσιασμός των νέων τεχνολογιών αποτυπώθηκε περίτρανα στην τιμή του Bitcoin», δηλώνει ο Peter Atwater, πρόεδρος της Financial Insyghts.

Παρά τις ακραίες διακυμάνσεις και τις μεγάλες «βουτιές» της τιμής του, το Bitcoin κατάφερε να επισκιάσει τις επιδόσεις κάθε άλλου asset τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι επιδόσεις των άλλων assets

Την τελευταία δεκαετία, οι επιδόσεις των άλλων assets είναι σαφώς μικρότερες, με τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street να τριπλασιάζει τα κέρδη του… μετά βίας.

Άνοδο 25% κατέγραψε ο χρυσός.

Η ξέφρενη πορεία του Bitcoin

Στις αρχές του 2017, το ψηφιακό νόμισμα ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια, ενώ μέχρι τα μέσα του ίδιου έτους, η τιμή του είχε σχεδόν διπλασιαστεί. Και μετά… ξεκίνησε η ξέφρενη πορεία, με το Bitcoin να σκαρφαλώνει πάνω από τα 14.000 δολάρια πριν τα τέλη του έτους. Αλλά όσο γρήγορα ανεβαίνει, τόσο εύκολα βυθίζεται στα τάρταρα… Μέχρι το τέλος του 2018, το ψηφιακό νόμισμα μετά βίας έπιανε τα 3.000 δολάρια. Και με την έλευση του 2019, τράβηξε πάλι την ανιούσα. Το καλοκαίρι του 2019 ανήλθε έως τα επίπεδα των 13.800 δολαρίων.

«Τέτοιου είδους αποδόσεις ελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον», σχολιάζει ο David Tawil, πρόεδρος της ProChain Capital.