Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι αμερικανικές μετοχές στη Wall Street την Τετάρτη με τους επενδυτές να βρίσκονται σε αναβρασμό για περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα του CNBC ο Τραμπ απείλησε την Κίνα με υψηλότερους δασμούς ατά τη διάρκεια συνάντησης με το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη. Οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο με την υπογραφή μιας συμφωνίας να παίρνει νέα παράταση.

Όπως αναφέρει το Reuters από τη μία μεριά η Κίνα πιέζει για πιο ευρεία άρση δασμών ενω οι ΗΠΑ κρατούν στάση αναμονής με τον Ντόναλντ Τραμπ να μην θέλει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα νούμερα για τους δασμούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, τόνισαν σε συνέντευξη τύπου στις 11 Οκτωβρίου ότι μια εμπορική συμφωνία μπορεί να χρειαστεί ως και πέντε εβδομάδες για να υπογραφεί. 

Σύμφωνα με μία πηγή, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτιζερ, αναγνωρίζουν ότι η άρση δασμών για μια συμφωνία η οποία δεν επιλύει το θεμελιώδεις πτυχές του ζητήματος της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας δεν θα φανεί ως μια καλή συμφωνία για τις ΗΠΑ. 

Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται μετά την κίνηση της Γερουσίας των ΗΠΑ να εγκρίνει την Τρίτη ομόφωνα σχέδιο νόμου υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης της Κίνας. 

Ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,41% % στις 27.820,07 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε πτωτικά 0,51% στις 8.526,73 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,45% στις  3.106 μονάδες.