Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα
Η τουρκική λίρα υποχωρεί, αγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς οι επενδυτές «προβληματίζονται» από τη συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού.

Τέλος δεν φαίνεται να έχουν οι περιπέτειες για το τουρκικό νόμισμα, στη σκιά των πολιτικών χειρισμών της Άγκυρας, αλλά και υπό το βάρος των έντονων ανησυχιών των επενδυτών για την πραγματική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Σήμερα, Πέμπτη, η τουρκική λίρα υποχωρεί, αγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς οι επενδυτές «προβληματίζονται» από τη συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού.

«Τρομάζει» η άνοδος του πληθωρισμού

Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Τουρκία σκαρφάλωσε στο 11,77%, ενώ, όπως μεταδίδει το Reuters, η διεθνής επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της κεντρικής τουρκικής τράπεζας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η λίρα υποχωρούσε λίγο νωρίτερα, την Πέμπτη, κατά 0,25% στα 7,4100 ανά δολάριο. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, η τουρκική λίρα έκλεισε στα 7,3910 ανά δολάριο.

Από τις αρχές του έτους, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 20% της αξίας του, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναλαμβάνει δράση, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να στηρίξει τη λίρα.

Σε δηλώσεις του, νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην τουρκική οικονομία σχολίασε πως «η συρρίκνωση στις ΗΠΑ ήταν 31,7%, αλλά σε εμάς 9,9%. Η οικονομία μας είναι μια χαρά». «Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν στο 14%. Η κατάστασή μας είναι καλή σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ. Θα το δούμε την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμένουμε τα μεγέθη ανάπτυξης να είναι πάνω από 12-13%», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider