Διεθνείς αναλυτές: Είναι πρόωρο να πανηγυρίζουμε για το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνείς αναλυτές: Είναι πρόωρο να πανηγυρίζουμε για το πετρέλαιο
Αισιοδοξία στην αγορά που φθάνει μέχρι και τα ... 100 δολάρια.

Μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να σημείωσαν άνοδο για πέντε συνεχόμενες ημέρες αυτήν την εβδομάδα λαμβάνοντας ώθηση από την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο, αρκετοί διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για ενθουσιασμό.

Οι τιμές κατέγραψαν άνοδο καθώς η σταδιακή άρση του lockdown σε όλο τον κόσμο και η μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ ενώ οι αγορές αναμένεται να λάβουν στήριξη επίσης από την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον ΟΠΕΚ + για τη μείωση της συνδυασμένης παραγωγής κατά 9,7 βαρέλια την ημέρα , από την 1η Μαΐου.

Η παραγωγή τον τελευταίο μήνα άρχισε να ανταποκρίνεται στη μείωση της ζήτησης και στις ΗΠΑ είχε μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στα μέσα Απριλίου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλοι όγκοι πλεονάζουσας ποσότητας. Ενδεικτική ως προς αυτό είναι η επισήμανση των αναλυτών της Citi οι οποίοι ανέφεραν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,3 εκατομμύρια βαρέλια αυτή την εβδομάδα.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η έλλειψη αποθηκευτικού χώρου σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα, κάτι το οποίο θα διατηρήσει ένα ανώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου για το εγγύς μέλλον, ειδικά για το αμερικανικό αργό.

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI θα συνεχίσουν να είναι ασταθή έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα αποθήκευσης και οι έμποροι πεισθούν ότι θα είναι σε θέση να αποθηκεύσουν πετρέλαιο σε λογική τιμή», σημείωσε ο οικονομολόγος Nicholas Cawley, μιλώντας στο Dailyfx.com.

«Με την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα να θεωρείται απίθανο να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον, η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμείνει χαμηλή και η τρέχουσα ανισορροπία έναντι της υπερβολικής προσφοράς θα συνεχίσει να περιορίζει κάθε ράλι», σημειώνει.

Η Rystad προβλέπει ότι αργή ανάκαμψη της αγοράς μπορεί να έρθει τον Ιούνιο καθώς η ζήτηση θα έχει πράγματι λάβει ώθηση και οι ποσότητες που παραμένουν στα «αζήτητα» θα βρουν πρόθυμους αγοραστές.

«Αλλά ο Ιούνιος είναι λίγες εβδομάδες μακριά», προειδοποίησε ο Bjornar Tonhaugen, αναλυτής στην εταιρεία, και πρόσθεσε ότι «μέχρι τότε οι τιμές θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω (τον Μάιο) προτού εισέλθουν σε τροχιά ανάκαμψης».

Η Goldman Sachs εκτιμά επίσης ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο άμεσο μέλλον, με «περισσότερες αυξήσεις προς τα κάτω» στις επόμενες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Η MUFG βλέπει την ανάκαμψη λίγο νωρίτερα, αναμένοντας την προσφορά και τη ζήτηση να φτάσουν σε «ισορροπία» στα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου.

Εξετάζοντας το 2021, οι προβλέψεις γίνονται πιο αισιόδοξες. Η Goldman βλέπει το μπρεντ να κινείται στα 60 δολάρια ανά βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, δεν λείπουν και οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις όπως εκείνη του Αιγύπτιου δισεκατομμυριούχου Naguib Sawiris ο οποίος δήλωσε στο CNBC ότι «στην πραγματικότητα πιστεύω ότι σε 18 μήνες από τώρα το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια».

Με πληροφορίες από το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider