Μια διπλή κρίση μαστίζει την αγορά πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια διπλή κρίση μαστίζει την αγορά πετρελαίου
Το μπρεντ καταγράφει πτώση κατά 1,82% στα 26,49 δολάρια.

Πτωτικά εξακολουθούν να κυμαίνονται οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 60% σε σχέση με την αρχή του έτους.

Οι τιμές των εμπορευμάτων, από τον άνθρακα μέχρι τον χαλκό, δέχονται επίσης πιέσεις από την κρίση, ενώ οι αγορές ομολόγων εισέρχονται σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο κορονοϊός, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 325.000 ανθρώπους και έχει σκοτώσει πάνω από 14.000 σε όλο τον κόσμο, έχει διαταράξει τις επιχειρήσεις, νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας όπως είναι ο Τουρισμός και η Ενέργεια αλλά και την καθημερινή ζωή. Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες έσπευσαν να μειώσουν τις δαπάνες και ορισμένοι παραγωγοί έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν τους εργαζόμενους σε αδράνεια.

Η αγορά είχε να αντιμετωπίσει τη διπλή κρίση της πτώσης της ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία και τον απροσδόκητο πόλεμο τιμών πετρελαίου που ξέσπασε μεταξύ των παραγωγών της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Θα βουλιάξει και άλλο το πετρέλαιο

«Πιστεύουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να πέφτουν βραχυπρόθεσμα εν μέσω της πτώσης της ζήτησης », δήλωσε σε σημείωμα ο Joseph McMonigle, ανώτερος αναλυτής στο Hedgeye Potomac Research.

Σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών είναι τώρα σε καραντίνα κατ' οίκον, καθώς τα κράτη έλαβαν επιπλέον μέτρα για να σταματήσουν τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων ενώ η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Adern, δήλωσε ότι παύουν να λειτουργούν όλες οι μη βασικές υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις.

Η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως , δήλωσε ο Giovanni Serio, επικεφαλής της έρευνας στη Vitol.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η απώλεια της ζήτησης θα μπορούσε να ανέλθει συνολικά σε 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, λόγω της πανδημίας και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι βιομηχανίες διύλισης πετρελαίου παγκοσμίως μειώνουν την παραγωγή ή εξετάζουν περικοπές καθώς η πανδημία προκαλεί πτώση στη ζήτηση καυσίμων.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (3.24 ώρα Ελλάδος), το μπρεντ καταγράφει πτώση κατά 1,82% στα 26,49 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider