Ο πόλεμος τιμών πετρελαίου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας πιθανότατα θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αναφέρουν οι ενεργειακοί αναλυτές στο CNBC και εκτιμούν ότι το νωρίτερο που μπορεί να λήξει είναι το 2021.

Στα μέσα της εβδομάδας, το μπρεντ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Σεπτεμβρίου 2003, το αμερικανικό αργό υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 6 Μαρτίου 2002.

Καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως και εν μέσω ενός συνεχιζόμενου πολέμου τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί.

«Οι χώρες του Κόλπου βλέπουν τη Μόσχα ως σημαντική δύναμη που μπορεί να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο ασφάλειας στην περιοχή μακροπρόθεσμα. Η σχέση μεταξύ του Mohammad bin Salman και του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin,  προκάλεσε πιθανότατα ένα χτύπημα, αλλά οι στρατηγικές επιταγές δεν έχουν αλλάξει » ανέφεραν αναλυτές της Euroasia.

«Οι επιπτώσεις από το σοκ της τιμής του πετρελαίου θα γίνουν αισθητές κατά τη διάρκεια του 2020 και θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις, συμβιβασμούς και πιθανώς νέα συμφωνία συγκράτησης παραγωγής», πρόσθεσαν.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές στην Bank of America προειδοποίησαν μέσα στην εβδομάδα ότι η αύξηση του εφοδιασμού του ΟΠΕΚ + και η πενιχρή ζήτηση πετρελαίου έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για ένα πλεόνασμα που θα μπορούσε να κατακλύσει την παγκόσμια αγορά.

«Στη βασική μας υπόθεση, τα αποθέματα θα αυξηθούν κατά σχεδόν 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (το δεύτερο τρίμηνο), αλλά ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ανέλθει σε 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αν αλλάξουν τα δεδομένα», ανέφεραν οι αναλυτές της Bank of America.