Upd. 14:13
Εκ νέου ανοδικά κινείται την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με την ελληνική αγορά να οδεύει προς το πρόσφατο φετινό και 15ετές υψηλό.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, η ελληνική αγορά παραμένει ανθεκτική, παραμερίζοντας γρήγορα τις όποιες άσχημες ειδήσεις και «τιμώντας δεόντως» την κάθε ευκαιρία που της παρουσιάζεται για να κάνει βήματα παραπάνω, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που βρίσκεται σε υψηλό 10 περίπου ετών και ήδη μετράει φέτος κέρδη της τάξης του 50%.
«Η έλλειψη ανησυχίας φαίνεται από το ότι οι διορθώσεις είναι γενικά σύντομες σε χρόνο και περιορισμένες σε βάθος, γεγονός που έχει αφήσει τους επενδυτές που αναζητούν εκπτωτικά επίπεδα εισόδου... στην αναμονή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στεριώτης. Ο ίδιος εξηγεί ότι τα παραπάνω αποτελούν «χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης, με τις εταιρικές αποτιμήσεις να στηρίζονται θεμελιωδώς από τα δημοσιοποιημένα αποτελέσματα, τα ευοίωνα guidance των διοικήσεων και τα επιχειρηματικά deals που έχουν κλείσει ή ψήνονται».
Ως προς τη χθεσινή ανακοίνωση του MSCI, ο κ. Στεριώτης σημειώνει ότι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις επικείμενες ετυμηγορίες των υπολοίπων οίκων και ότι, «με ή χωρίς αναβάθμιση, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ παραμένει ακλόνητος στους μεγάλους φετινούς outperformers σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».
Σε ό,τι αφορά το διεθνές κλίμα, ο ίδιος ξεχωρίζει την προσπάθεια του Nasdaq να «καθαρίσει» το προ δασμών ιστορικό υψηλό του, την προσωρινή αδυναμία του χρυσού να κατακτήσει νέες κορυφές και, τέλος, τη μεγάλη υποτίμηση του δολαρίου. «Κλειδί» για τη συνέχεια θα αποτελέσουν, όπως σημειώνει, «και τα τιτιβίσματα και λοιπά ανακοινωθέντα του Λευκού Οίκου. Επειδή ποιος ξέρει τι μας περιμένει στο 2ο φετινό εξάμηνο».
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,92% στις 1.888,42 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΔ έχει «γράψει» φετινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.879,23 μονάδες και κλείσιμο στις 1.876,42 μονάδες.
Ανοδικά κινείται και ο δείκτης των τραπεζών, ενισχυμένος 0,98% στις 1.960,38 μονάδες.
Λίγο μετά τις 14:00 ο τζίρος διαμορφώνεται σε 111 εκατ. ευρώ, με 95 μετοχές σε θετικό έδαφος, 22 σε αρνητικό και 34 αμετάβλητες.
Στη σύνθεση του FTSE Large Cap ξεχωρίζει η Cenergy με άνοδο 5% στα 9,66 ευρώ, τα κέρδη 3,10% της Jumbo στα 29,26 ευρώ, και η άνοδος 2,90% της Viohalco στα 5,68 ευρώ. Με κέρδη περί του 2,3%-2,4% ακολουθούν οι Τιτάν και Eurobank στα 40,75 και 2,91 ευρώ αντίστοιχα.
Στα 8,29 ευρώ η μετοχή της Helleniq Energy με άνοδο 2,03%, η Optima στα 19,92 ευρώ ενισχυμένη 1,63%, ενώ Τρ. Πειραιώς και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύονται 1,57% και 1,33% αντίστοιχα. Με κέρδη πάνω από 1% ακολουθούν, μεταξύ άλλων, και οι μετοχές των ΔΕΗ (13,73 ευρώ) και ΔΑΑ (9,90 ευρώ).
Ενισχυμένες σε μικρότερο ποσοστό διαπραγματεύονται, μεταξύ άλλων, οι μετοχές των Metlen (46,46 ευρώ, χωρίς μέρισμα από σήμερα), Aegean (12,32 ευρώ), ΟΤΕ (16,30 ευρώ) και ΕΤΕ (11,14 ευρώ).
Σε αρνητικό έδαφος, η ElvalHalcor που διαπραγματεύεται από σήμερα χωρίς διακίωμα στο μέρισμα υποχωρεί 0,81% στα 2,44 ευρώ, ο ΟΠΑΠ 0,72% στα 19,36 ευρώ, η Coca-Cola HBC σημειώνει απώλειες 0,58% στα 44,54 ευρώ και η Aktor με οριακές απώλειες 0,18% βρίσκεται στα 5,41 ευρώ.