Ευρωαγορές: Ο πληθωρισμός της Βρετανίας κράτησε τους δείκτες στο κόκκινο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ο πληθωρισμός της Βρετανίας κράτησε τους δείκτες στο κόκκινο
Υποχώρησαν οι δείκτες αφού τα νέα από τον πληθωρισμό της Βρετανία «τσίγκλισαν» την ανησυχία των επενδυτών πως οι πληθωριστικές πιέσεις ίσως να μην έχουν υποχωρήσει όσο θέλουν να πιστεύουν.

Υποχώρησαν την Τετάρτη οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αφού τα νέα από τον πληθωρισμό της Βρετανία «τσίγκλισαν» την ανησυχία των επενδυτών πως οι πληθωριστικές πιέσεις ίσως να μην έχουν υποχωρήσει όσο θέλουν να πιστεύουν και μία νέα άνοδο των τιμών να μην αποκλείεται εντελώς από την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ο βρετανικός πληθωρισμός τον Απρίλιο υποχώρησε στο 2,3%, προσεγγίζοντας περισσότερο τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, ωστόσο τελικά ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου, αφού οι οικονομολόγοι περίμεναν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση και το ποσοστό να πέφτει στο 2,1%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,37%, με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια να ολοκληρώνουν στο κόκκινο. Οι περισσότεροι κλάδοι υποχώρησαν επίσης, με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου να διολισθαίνουν 1,2% και τα αυτοκίνητα να χάνουν 1,3% (είχαν πλησιάσει το -2% ενδοσυνεδριακά) καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τους δασμούς από την Κίνα, μετά το δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times που επικαλέστηκε έναν εμπειρογνώμονα από κυβερνητικό οργανισμό έρευνας αυτοκινήτων, ο οποίος είπε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα πρέπει να αυξήσει προσωρινά τους δασμούς εισαγωγής σε βενζινοκίνητα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες. Οι δασμοί θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 25%, το οποίο θα ήταν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πρόσθεσε.

Οι μετοχές της εξόρυξης υποχώρησαν 2,1% μετά την ανακοίνωση της Anglo American ότι απέρριψε την τρίτη προσφορά εξαγοράς του Ομίλου BHP αλλά ωστόσο ξεκίνησε νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ο δείκτης Eurostoxx 50 υποχώρησε κατά 0,47% στις 5.023 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης διολίσθησε 0,24% στις 18.682 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο -0,61% στις 8.092 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 αποδυναμώθηκε κατά 0,56% στις 8.368 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ολοκλήρωσε στο -0,41% στις 34.460, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διαμόρθηκε στις 11.329 μονάδες με απώλειες 0,05%.

Στο ταμπλό η μετοχή της Marks & Spencer στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε άνοδο 5,19%, αφού ο βρετανικός όμιλος ανακοίνωσε έσοδα προσαυξημένα κατά 58% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider