Τα αμερικανικά μάκρο «βάφουν» με «βαθύ κόκκινο» την Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα αμερικανικά μάκρο «βάφουν» με «βαθύ κόκκινο» την Wall Street
Ο Dow Jones υποχωρεί 1,20% στις 37.998 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 0,73% στις 5.033 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώνεται 1,01% στις 15.552 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 21:52

Απώλειες καταγράφονται στην Wall Street την Πέμπτη, καθώς τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης σε συνδυασμό με επίμονο πληθωρισμό. Στον απόηχο της είδησης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάσσεται σε υψηλό 5 μηνών (σσ: από 2 Νοεμβρίου του 2023) στο 4,076% σκαρφαλώνοντας 5 μονάδες βάσης, ενώ το 2ετές ενισχύεται 4 μ.β. στο 4,995%.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Dow Jones υποχωρεί 1,20% στις 37.998 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 0,73% στις 5.033 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώνεται 1,01% στις 15.552 μονάδες. Στα ταμπλό, η μετοχή της Meta κατρακυλά 13,7% μετά το αδύναμο guidance που εξέδωσε ο κολοσσός των social media για το δεύτερο τρίμηνο και οδηγείται στην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της μετοχής από τον Οκτώβριο του 2022. Η IBΜ επίσης χάνει 8% μετά το ανεπαρκές outlook για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου.

«Παρά όλη την προσοχή που δόθηκε στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους εννέα μήνες, η αποτυχία της Meta να επιτύχει τις προβλέψεις της για την αύξηση των εσόδων της το 1ο τρίμηνο εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η δημιουργία εσόδων από αυτήν την τεχνολογία είναι τόσο εύκολη όσο οι traders πίστευαν» διαμηνύει ο Τέρι Γουίζμαν παγκόσμιος υπεύθυνος στρατηγικής FX και επιτοκίων στη Macquarie, ενώ μετά το «καμπανάκι» θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη από Microsoft και Alphabet.

Μάκρο

Στο πεδίο των «μάκρο», η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στην αυγή του 2024 ήταν πιο αναιμική από τις προβλέψεις των αναλυτών, κάτι που οφείλεται στο γεγονός πως οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρίμηνο περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% προσαρμοσμένο με την εποχικότητα και τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, υπάρχουν ορισμένα δυσάρεστα νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού. Ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας που συνιστά βασικό «κλειδί» για την σφυγμομέτρηση του πληθωρισμού από την Fed, αυξήθηκε στο 3,7% από 2% το τέταρτο τρίμηνο.

«Βραχυπρόθεσμα, οι αριθμοί δεν φαίνεται να ανάβουν το πράσινο φως ούτε στους ταύρους ούτε στις αρκούδες, αλλά αν η αρχική αρνητική αντίδραση των futures είναι κάποια ένδειξη, η αβεβαιότητα εντείνει τις πιέσεις σε μια αγορά που βιώνει τη βαθύτερη ύφεση από πέρυσι με την Fed να αποκλείεται να προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις επιτοκίων άμεσα», εκτιμά ο Κρις Λάρκιν, διευθύνων σύμβουλος συναλλαγών και επενδύσεων στο E*Trade από τη Morgan Stanley.

Επιπροσθέτως, κατά 5.000 μειώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας τις 207.000 την εβδομάδα που έληξε στις 20 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας, δείγμα ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική παρά τα υψηλότερα επιτόκια που επέβαλε η Federal Reserve στην προσπάθειά της να περιορίσει τον πληθωρισμό. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου. Την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας ήταν 212.000.

    Eπιχειρηματικά νέα

    Πάντως, οι επιχειρηματικές εξελίξεις είναι πλούσιες στη σημερινή συνεδρίαση. Άνω των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Merck το πρώτο τρίμηνο, λόγω των ισχυρών πωλήσεων των εμβολίων αλλά και αντικαρκινικού φαρμάκου Keytruda. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 4,762 δισ. δολάρια ή 1,87 δολάρια ανά μετοχή, από τα 2,821 δισ. δολάρια, ή 1,11 δολάρια ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,07 δολάρια, από 1,40 δολάρια πέρυσι, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 1,9 δολάρια σε δημοσκόπηση της FactSet.

    Ταυτόχρονα, xειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν τόσο τα έσοδα όσο και οι ζημιές που κατέγραψε η American Airlines στο α' τρίμηνο του 2024, ωστόσο οι προβλέψεις για την πορεία των μεγεθών στο β' τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Η αεροπορική εταιρεία είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 3,1% στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου και να διαμορφώνονται στα 12,57 δισ. δολάρια, ελαφρώς χαμηλότερα την πρόβλεψη αναλυτών σε έρευνα της LSEG για έσοδα 12,60 δισ. δολαρίων.

    Μεγαλύτερες απώλειες για το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι ανακοίνωσε την Πέμπτη η Southwest Airlines Co και προειδοποίησε ότι οι καθυστερήσεις παράδοσης αεροσκαφών από την Boeing θα εμποδίσουν την ανάπτυξή της μέχρι το 2025. Συγκεκριμένα η εταιρεία είχε καθαρή ζημία 231 εκατ. δολαρίων, ή 39 σεντς ανά μετοχή, για το τρίμηνο, μεγαλύτερη από την απώλεια 159 εκατ. δολαρίων, ή 27 σεντς ανά μετοχή, που είχε καταγραφεί την προηγούμενη περίοδο.

    Tέλος, προσφορά για την εξαγορά όλων των μετοχών της ανταγωνίστριας Anglo American έκανε ο εξορυκτικός γίγαντας BHP Group, αποτιμώντας την στα 38,9 δισ. δολάρια. Η BHP, με έδρα την Αυστραλία, η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία εξόρυξης, σύμφωνα με την Companies Market Cap, ανέφερε ότι η συμφωνία θα προσφέρει 0,7097 μετοχές της BHP ανά μετοχή της Anglo American στους μετόχους της δεύτερης.

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    Ιταλία: Απεργούν για τους «ασφυκτικούς ελέγχους» οι δημοσιογράφοι της Rai στις 6 Μαΐου

    Amazon: Επένδυση 11 δισ. στην Ιντιάνα για την κατασκευή data centers

    Southwest Airlines: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι απώλειες το α΄τρίμηνο - Προς την έξοδο 2.000 εργαζόμενοι

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider