Δεν «τρίτωσε» το... κακό στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν «τρίτωσε» το... κακό στις ευρωαγορές
Οι ευρωαγορές ανέκαμψαν από το διήμερο πτωτικό σερί καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα δεδομένα από ΗΠΑ και Βρετανία.

Οι ευρωαγορές ανέκαμψαν από το διήμερο πτωτικό σερί καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα δεδομένα από ΗΠΑ και Βρετανία. Ειδικότερα, ο Τζερόμ Πάουελ έμεινε αμετακίνητος όσον αφορά το πρόσφατο μήνυμα της Fed, πως δηλαδή δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων, τουλάχιστον μέχρι να διαπιστωθεί πως η κάμψη της πληθωριστικής λαίλαπας είναι βιώσιμη, μη αποκλείοντας ταυτόχρονα περικοπή στο κόστος δανεισμού εντός του 2024, κρατώντας «κλειστά χαρτιά» για το χρονοδιάγραμμα «ψαλιδίσματος».

Επεσήμανε πως η Fed δεν θεωρεί πως είναι σωστό να μειώσει τα επιτόκια αν δεν «αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός κινείται «βιώσιμα» προς τον στόχο του 2%. Ωστόσο όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Fed, οι μειώσεις των επιτοκίων δεν έχουν φύγει από το «τραπέζι» της συζήτησης. «Εάν η οικονομία εξελιχθεί ευρέως σύμφωνα με το πλάνο μας, πιθανότατα θα είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να άρουμε περιορισμό της νομισματικής πολιτικής κάποια στιγμή φέτος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Fed.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειωθεί το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν 27 εκατομμύρια εργαζόμενοι, για δεύτερη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν εντός της χρονιάς. Ο Χαντ είπε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τις Εθνικές Ασφαλιστικές Εισφορές κατά 2% για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να βοηθήσει τους πολίτες να επιστρέψουν στην εργασία τους με υψηλούς μισθούς. Η περικοπή αυτή θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο. Οι μισθωτοί εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσουν 450 λίρες (περίπου 570 ευρώ) ετησίως και οι αυτοαπασχολούμενοι 350 λίρες.

Επίσης, αύριο Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, αν και είναι πιθανό να μειώσει τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,39% στις 498 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,47% στις 4.916 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο +0,10% στις 17.716 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 αναρριχήθηκε κατά 0,28% στις 7.954 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 βρέθηκε στο +0,43% στις 7.679 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 33.363 μονάδες με κέρδη 0,66% και ο ισπανικός IBEX 35 ισχυροποιήθηκε 0,79% στις 10.197 μονάδες.

Μάκρο

Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν στην αρχή του έτους οι γερμανικές εξαγωγές χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση από τις χώρες της ΕΕ και την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,3% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για αύξηση 1,5% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,6% από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για αύξηση 1,8%. Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου παρουσίασε ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα 27,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, έναντι πλεονάσματος 23,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα τιμή-στόχος στα 24,80 ευρώ από την Axia - Top Pick στο Χρηματιστήριο για το 2024

PwC: Κεφάλαια 8,4 δισ. ευρώ προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2023 - Συνολικά 116 εξαγορές και συγχωνεύσεις

Κατασκευές: Μεγάλοι vs «μικρών» για το οδικό έργο των 200 εκατ. ευρώ στην Στερεά Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider