Βρετανία: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για δεύτερη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για δεύτερη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειωθεί το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν 27 εκατομμύρια εργαζόμενοι, για δεύτερη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν εντός της χρονιάς.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειωθεί το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν 27 εκατομμύρια εργαζόμενοι, για δεύτερη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν εντός της χρονιάς.

Ο Χαντ είπε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τις Εθνικές Ασφαλιστικές Εισφορές κατά 2% για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να βοηθήσει τους πολίτες να επιστρέψουν στην εργασία τους με υψηλούς μισθούς.

Η περικοπή αυτή θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο. Οι μισθωτοί εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσουν 450 λίρες (περίπου 570 ευρώ) ετησίως και οι αυτοαπασχολούμενοι 350 λίρες.

«Χρειαζόμαστε ένα απλούστερο, δικαιότερο φορολογικό σύστημα, ανταποδοτικό ως προς την εργασία», είπε ο Χαντ στην ετήσια ομιλία του για τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο.

Τον Νοέμβριο ο υπουργός είχε ανακοινώσει μείωση εισφορών κατά 2% για τους μισθωτούς και 1% για τους αυτοαπασχολούμενους. Συνολικά, είπε ότι με τις περικοπές αυτές ο μέσος εργαζόμενος κερδίζει 900 λίρες ετησίως.

Οι νέες περικοπές σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι που κερδίζουν περισσότερες από 12.570 λίρες ετησίως και μέχρι 50.270 θα πληρώνουν εισφορά 8% ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν 6%.

Προκειμένου να συγκεντρωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση αυτού του μέτρου, ο Χαντ είπε ότι θα παραταθεί για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι το 2029, ο έκτακτος φόρος ύψους 35% στα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που είχε εισαχθεί το 2022, όταν είχαν εκτιναχθεί οι τιμές της ενέργειας. Το Λονδίνο ήθελε να καταργηθεί νωρίτερα αυτός ο φόρος, εφόσον οι τιμές μειώνονταν σταθερά, όμως «η αύξηση της τιμής της ενέργειας που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα κρατήσει περισσότερο» από όσο προβλεπόταν, εκτίμησε ο υπουργός.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Χαντ, θα αναθεωρηθεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τους αλλοδαπούς κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, από το οποίο επωφελείται εδώ και καιρό η σύζυγος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ. Η διάρκειά του θα περιοριστεί πλέον στα τέσσερα πρώτα χρόνια που ζει κανείς στη χώρα.

Ο υπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ανάπτυξη στη Βρετανία προβλέπεται ότι φέτος θα είναι ισχυρότερη από την αναμενόμενη, φτάνοντας το 0,8% και θα επιταχυνθεί περαιτέρω τον επόμενο χρόνο.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της αστυνομίας

Ο Χαντ είπε επίσης ότι θα επιτραπεί στην αστυνομία να στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα επεμβαίνουν πρώτα σε ορισμένα εγκλήματα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την ταχύτερη ανταπόκριση των αρχών και την εξοικονόμηση χρημάτων.

Η βρετανική αστυνομία επικρίνεται τα τελευταία χρόνια επειδή δεν στέλνει αστυνομικούς όταν καταγγέλλονται ορισμένα εγκλήματα, όπως κλοπές τηλεφώνων και αυτοκινήτων.

Καθώς ο προϋπολογισμός είναι σφιχτός, ο Χαντ είπε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η αστυνόμευση.

«Θα δαπανήσουμε 230 εκατομμύρια λίρες (περίπου 290 εκατ. ευρώ) για να αναπτύξουμε τεχνολογία που θα μας εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα, επιταχύνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης της αστυνομίας», είπε. Εξήγησε ότι έτσι οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν εγκλήματα με βιντεοκλήση και, όπου χρειάζεται, θα χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την άμεση επέμβαση των αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται αλλαγές σε φορο-δηλώσεις, ελέγχους και φορολογική ενημερότητα - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Στρατηγική συνεργασία του ΕΟΤ - Emirates για την προβολή της Ελλάδας

Θετικό σήμα από τη Moody's για τις ελληνικές τράπεζες - Ισχυρή και βιώσιμη η κερδοφορία τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider