Νέες απώλειες στην Wall Street και πιέσεις από τις υψηλές ομολογιακές αποδόσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απώλειες στην Wall Street και πιέσεις από τις υψηλές ομολογιακές αποδόσεις
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,41% στις 37.207 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 0,79% στις 4.728 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώνεται 0,98% στις 14.775 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 21:19

Νέες απώλειες καταγράφονται στην Wall Street την Τετάρτη καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν ασκώντας πίεση στις μετοχές για δεύτερο 24ωρο. Ο Dow Jones υποχωρεί 0,41% στις 37.207 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 0,79% στις 4.728 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώνεται 0,98% στις 14.775 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύεται σχεδόν 4 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 4,104%, διευρύνοντας την άνοδό της από χθες μετά και την προειδοποίηση του μέλους του ΔΣ της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να λάβει χώρα αργότερα από ό,τι αναμένουν οι traders και η αγορά. Ταυτόχρονα, η Μπεζ Βίβλος της Fed για τον Νοέμβριο αναμένεται επίσης μετέπειτα σήμερα, μαζί με τις παρατηρήσεις και τα σχόλια του επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς.

Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές δίνουν πιθανότητες περίπου 60% ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της από τον Μάρτιο καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για στροφή στην νομισματική πολιτική που ακολουθείται μέχρι τώρα. Από την πλευρά της, και η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένει από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, αλλά επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα εξαρτώνται αυστηρά από τα οικονομικά δεδομένα.

Παράλληλα, ο «χορός» των εταιρικών αποτελεσμάτων με τις ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών του τέταρτου τριμήνου εντείνεται αυτή την εβδομάδα και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως το σημαντικό τεστ για την αγορά αλλά και ως ένα «σημάδι» για το τι μέλλει γενέσθαι επιχειρηματικά το 2024. «Αυτή η περίοδος αναφοράς μπορεί να μην έχει τους τίτλους της "ύφεσης κερδών" που είχαμε το περασμένο τρίμηνο, αλλά αποκτά πρόσθετη σημασία επειδή καθορίζει τον τόνο για το 2024», δήλωσε ο Τζέφρι Μπαχμπίντερ, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της LPL Financial. «Αφού το 2023 ήταν μια χρονιά κατά την οποία η βελτίωση των αποτιμήσεων απέφερε ισχυρά κέρδη, φέτος, τα κέρδη πιθανότατα θα πρέπει να καταγράψουν πτώση» πρόσθεσε.

Μάκρο

Στο μέτωπο των «μάκρο», αύξηση 0,6% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας έτσι την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση των πωλήσεων κατά 0,4%. Στο σύνολό τους, οι πωλήσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου ήταν πολύ καλύτερες από ό,τι αναμενόταν, δείχνοντας πως η εορταστική περίοδος πήγε πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες, με τις πωλήσεις τον Νοέμβριο να ενισχύονται κατά 0,3%. Οι λιανικές πωλήσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των καταναλωτικών δαπανών και αποτελούν σαφή ένδειξη της δυναμικής της οικονομίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1% με 2% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, από σχεδόν 5% που ήταν το τρίτο τρίμηνο.

Επίσης, αύξηση κατά 0,1% σημείωσε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed. Η χρήση της παραγωγικής ικανότητας παρέμεινε σταθερή στο 78,6%, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Το ποσοστό αυτό σχετίζεται με τα όρια της λειτουργίας των εργοστασίων, των ορυχείων και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της χώρας. Ακόμη, η μεταποίηση αυξήθηκε 0,1% τον Δεκέμβριο, έπειτα από αύξηση 0,2% τον προηγούμενο μήνα. Η παραγωγή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών σημείωσε άνοδο 1,6% μετά από αύξηση 7,4% τον προηγούμενο μήνα, λόγω της επιστροφής των απεργών των αυτοκινητοβιομηχανιών στις θέσεις εργασίας τους. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, η συνολική βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1%. Στα επιμέρους στοιχεία, η παραγωγή στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μειώθηκε κατά 1% τον Δεκέμβριο εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας. Η εξόρυξη ορυκτών, η οποία περιλαμβάνει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αυξήθηκε κατά 0,9% μετά από πτώση 1% τον προηγούμενο μήνα.

Εμπορεύματα

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν σε χαμηλό άνω του ενός μήνα την Τετάρτη, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία ενίσχυσαν την απόδοση του δολαρίου και των ομολόγων, κάμπτοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Ειδικότερα, η τιμή spot του χρυσού διολίσθησε 1,2% στα 2.003,89 δολάρια ανά ουγγιά, στη χαμηλότερη τιμή του από τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ τα futures στις ΗΠΑ απώλεσαν επίσης 1,2% στα 2.006,5 δολ. Η τιμή spot για το ασήμι έχασε 1,7% στα 22,52 δολάρια ανά ουγγιά και η πλατίνα αποδυναμώθηκε 1,3% στα 883,02 δολάρια. Το Το παλλάδιο κατέγραψε πτώση 2,1% στα 916,82 δολάρια, σε χαμηλό από το 2018. «Οι αγορές έχουν αμφιβολίες σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων και ειδικά εάν η Fed μπορέσει να τα μειώσει νωρίτερα στο έτος, κάτι που πιέζει τις τιμές του χρυσού. Με το δολάριο να είναι ισχυρό και τις περικοπές να χρειάζονται χρόνο, είναι δύσκολο για τον χρυσό να πραγματοποιήσει ράλι», δήλωσε ο Μπομπ Χάμπερκορν, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς της RJO Futures. «Ωστόσο, ο γεωπολιτικός κίνδυνος θα συνεχίσει να παρέχει μια στήριξη στις τιμές και να τις κρατά περίπου στα 2.000 δολάρια» πρόσθεσε. «Τεχνικά ο χρυσός διατρέχει λίγο κίνδυνο εδώ, αν κατρακυλήσει κάτω από τα 2.020 δολάρια, σημαίνει ότι ίσως ξεσπάσει ένα πτωτικό μπαράζ», εκτιμά ο Τάι Γουόνγκ, αναλυτής μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ναυτιλία: Μπαράζ παραγγελιών 18 δισ. δολαρίων από τους Greeks – Στην κορυφή Γ. Προκοπίου και Γ. Οικονόμου

Τα «ντεσού» της J.P. Morgan με τις ελληνικές μετοχές - «Profit taking» μεν, «overweight» δε

ΟΔΔΗΧ: Άντληση 250 εκατ. ευρώ από την επανέκδοση 5ετούς ομολόγου με απόδοση 2,72%

gazzetta
gazzetta reader insider insider