Το ράλι στα ομόλογα πλήγωσε την Wall Street - «Βαρίδι» η Boeing με -8%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ράλι στα ομόλογα πλήγωσε την Wall Street - «Βαρίδι» η Boeing με -8%
Απώλειες 300 μονάδων για τον Dow Jones - Ξανά πάνω από το 4% η απόδοση του 10ετούς.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, καθώς το νέο ράλι στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε συνδυασμό με τις αναφορές αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια ενέτειναν τις πιέσεις στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο νέος γύρος εταιρικών αποτελεσμάτων.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 231 μονάδες ή 0,62% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 37.361 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P 500 που έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 4.765 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον Nasdaq να διαμορφώνεται στις 14.944 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,14%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, ισχυρές απώλειες που άγγιξαν το 8% σημείωσε η μετοχή της Boeing, στον απόηχο της υποβάθμισης της μετοχής από την Wells Fargo σε «equalweight», εν μέσω της αναταραχής που προκαλούν τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμερικανικός κολοσσός με το μοντέλο 737 Max 9. Στον αντίποδα, ράλι σχεδόν 8% κατέγραψε η μετοχή της κατασκευάστριας τσιπ AMD, πιάνοντας τα υψηλά έτους της, μετά τις εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς των ημιαγωγών.

Τέλος, «βουτιά» 47% κατέγραψε η μετοχή της Spirit Airlines, μετά το στοπ στην προσπάθεια εξαγοράς της low cost αεροπορικής εταιρείας από την JetBlue Airways που έβαλε νωρίτερα σήμερα ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10ετούς ομόλογο αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης, κλείνοντας στο 4,071% μετά την δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, πως η κεντρική τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει τη πολιτική της με πιο αργό ρυθμό από αυτό που προσδοκά η Wall Street.

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα η αμερικανική αγορά παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας για την Ημέρα του Martin Luther King Jr. Την περασμένη εβδομάδα οι τρεις δείκτες κατοχύρωσαν κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας, με τον Dow Jones στο +0,3%, τον S&P 500 στο +1,8% και τον Nasdaq στο +3,1%, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του δείκτη τεχνολογίας από τον Νοέμβριο.

Επιχειρήσεις

Από τις 500 εισηγμένες που συνθέτους τον δείκτη S&P 500, μόλις 30 έχουν ανακοινώσει τις επιδόσεις τους για το δ' τρίμηνο του 2023, με το 78% εξ αυτών να έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Νωρίτερα σήμερα, ανω των προσδοκιών ήταν τα έσοδα τέταρτου τριμήνου που ανακοίνωσε η Morgan Stanley ενισχυμένα από την ισχύ στην επενδυτική τραπεζική. Στα κέρδη ανά μετοχή ο τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε 85 σεντ, τα οποία ωστόσο δεν είναι συγκρίσιμα με τα αναμενόμενα 1,01 δολάρια, σύμφωνα με την LSEG. Στα έσοδα ανακοίνωσε 12,9 δισ. δολάρια έναντι 12,7 δισ. δολαρίων, αναμενόμενα σύμφωνα με την LSEG. Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε κατά 4,7%

Και η Goldman Sachs ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών για το τέταρτο τρίμηνο, με τα κέρδη της εταιρείας να είναι 5,48 δολάρια ανά μετοχή, με τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street, από δημοσκόπηση της LSEG, να κάνουν λόγω για 3,51 δολάρια ανά μετοχή. Όσον αφορά στα έσοδα η Goldman Sachs ανακοίνωσε 11,32 δισ. δολάρια, έναντι 10,80 δισ. των προβλέψεων των αναλυτών, με την μετοχή της τράπεζας να κλείνει τις συναλλαγές οριακά υψηλότερα κατά 0,1%.

Μάκρο

Νέα σημαντική μείωση κατέγραψε τον Ιανουάριο ο δείκτης Empire State, που μετρά τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα στοιχεία της New York Fed.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Empire State υποχώρησε κατά 29,2 μονάδες τον Ιανουάριο στις -43,7 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν μία μέτρηση στις -4 μονάδες. Οι μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Υποχώρησαν οι δείκτες μετά τα νέα από το Νταβός - «Βουτιά» 9,65% της Hugo Boss

ΔΝΤ: Η οικονομία των ΗΠΑ έχει δει το 75% του αντίκτυπου από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed

Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις για το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider