Γουόλερ (Fed): Δεν χρειάζεται βιασύνη για να μειωθούν τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γουόλερ (Fed): Δεν χρειάζεται βιασύνη για να μειωθούν τα επιτόκια
Αξιωματούχος της Fed βλέπει μειώσεις επιτοκίων, δεν πρέπει όμως να γίνουν βιαστικά

Η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια, αλλά δεν υπάρχει λόγος για να βιαστεί υποστήριξε ο Κρίστοφερ Γουόλερ, μέλος του Δ.Σ της Fed. «Όταν έρθει η ώρα να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια, πιστεύω ότι πρέπει να μειωθούν μεθοδικά και προσεκτικά», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Brookings.

Παρόλο που σε πολλούς προηγούμενους κύκλους νομισματικής χαλάρωσης, η Fed μείωνε τα επιτόκια γρήγορα και κατά μεγάλα ποσοστά, φέτος ο Γουόλερ δηλώνει ότι δεν βλέπει «κανένα λόγο να κινηθεί τόσο γρήγορα όπως συνέβαινε στο παρελθόν» για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως «η πολιτική επιτοκίων της Fed έχει πλέον ρυθμιστεί σωστά».

Βασική προϋπόθεση σύμφωνα με τον Γουόλερ για την μείωση των επιτοκίων είναι η μείωση του πληθωρισμού και όπως είπε «ο χρόνος και ο αριθμός των μειώσεων των επιτοκίων κάθε φορά θα εξαρτάται από τα δεδομένα».

Οι αγορές έχουν υπολογίσει επτά μειώσεις επιτοκίων φέτος, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του Μαρτίου. Την περασμένη εβδομάδα, όμως αξιωματούχοι της Fed προσπάθησαν να αντικρούσουν τις προσδοκίες για γρήγορες και μεγάλες μειώσεις. Η αγορά όμως δεν φάνηκε να πείθεται. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του επικεφαλής οικονομολόγου της Wrightson ICAP, Λου Κραντάλ «για να παραφράσω έναν πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αγορά άκουσε τα σχόλια της Fed την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν άκουσε».

Πάντως ο Γουόλερ δήλωσε ικανοποιημένος από τις πρόσφατες επιδόσεις της οικονομίας. Η επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ σε ένα εύρος μεταξύ 1%-2% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, την ίδια στιγμή το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται κάτω από το 4% και τον πληθωρισμό να κινείται κοντά στο 2% τους τελευταίους 6 μήνες «είναι σχεδόν το καλύτερο που μπορεί να γίνει», είπε.

«Οι προοπτικές με έχουν κάνει πιο σίγουρο από ό,τι ήμουν το 2021 ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πορεία προς το 2%», δήλωσε ο ίδιος. Βέβαια υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν θα διαρκέσει, ο Γουόλερ απάντησε πως η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι «οι προσεκτικές και όχι βιαστικές κινήσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Σταθερές οι τιμές αλλά για πόσο - Τι φοβάται η αγορά

Η ελίτ του Νταβός βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο για την παγκόσμια οικονομία - «Πονοκέφαλος» ο Τραμπ

Στη «γραμμή» Τραμπ ο Πούτιν: «Οι προηγούμενες εκλογές στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα νοθείας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider