Ινδία: Το χρηματιστήριό της ξεπέρασε του Χονγκ Κονγκ σε κεφαλαιοποίηση - 7η μεγαλύτερη στον κόσμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ινδία: Το χρηματιστήριό της ξεπέρασε του Χονγκ Κονγκ σε κεφαλαιοποίηση - 7η μεγαλύτερη στον κόσμο
Στα τέλη Νοεμβρίου, ήταν 3,989 τρισ. δολάρια έναντι 3,984 τρισ. δολαρίων του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Εθνικού Χρηματιστηρίου της Ινδίας ξεπέρασε αυτή του Χονγκ Κονγκ και έγινε η έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο, καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ήταν 3,989 τρισ. δολάρια έναντι 3,984 τρισ. δολαρίων του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων.

Ο δείκτης Nifty 50 της Ινδίας έφτασε άλλο ένα ρεκόρ την Τρίτη. Έχει σημειώσει άλμα 16% μέχρι στιγμής φέτος και οδεύει προς την όγδοη συνεχόμενη χρονιά με κέρδη. Αντίθετα, ο δείκτης αναφοράς Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχει βυθιστεί 17% στο έτος μέχρι σήμερα.

Η Ινδία ξεχώρισε φέτος στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η αυξημένη ρευστότητα, η μεγαλύτερη εγχώρια συμμετοχή και η βελτίωση της δυναμικής στο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον με τη μορφή της πτώσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έχουν ενισχύσει τα χρηματιστήρια της χώρας.

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου οδεύει επίσης σε γενικές εκλογές το επόμενο έτος, για τις οποίες οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα μπορούσε να είναι άλλη μια νίκη για το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Bharatiya Janata.

«Για τις γενικές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις και οι πρόσφατες πολιτειακές εκλογές υποδεικνύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του BJP μπορεί να εξασφαλίσει μια αποφασιστική νίκη, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ανοδική πορεία τους πρώτους τρεις έως τέσσερις μήνες του έτους βάσει προσδοκιών για συνέχεια της πολιτικής», έγραψαν οι αναλυτές της HSBC σε υπόμνημα, σύμφωνα με το CNBC.

Η HSBC ανέφερε ότι οι τράπεζες, η υγειονομική περίθαλψη και η ενέργεια είναι οι καλύτεροι τομείς για την επόμενη χρονιά.

Κλάδοι όπως τα αυτοκίνητα, το λιανεμπόριο, τα ακίνητα και οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται επίσης σε σχετικά καλή θέση για το 2024, ενώ οι προοπτικές για τα ταχέως κινούμενα καταναλωτικά αγαθά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα χημικά είναι μεταξύ εκείνων που η HSBC έχει χαρακτηρίσει ως δυσμενείς.

Το Χονγκ Κονγκ υστερεί

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι έτοιμος να σημειώσει τέταρτη χρονιά πτώσης και έχει τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων αγορών μετοχών Ασίας-Ειρηνικού.

Την περασμένη εβδομάδα, η Moody's μείωσε τις προοπτικές για το Χονγκ Κονγκ από σταθερές σε αρνητικές, επικαλούμενη τους οικονομικούς, πολιτικούς, θεσμικούς και οικονομικούς δεσμούς της πόλης με την ηπειρωτική Κίνα. Αυτή η υποβάθμιση ήρθε αμέσως αφού η Moody's μείωσε τις προοπτικές της για την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης της Κίνας σε αρνητική από σταθερή.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανκοίνωσε πως αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2023, περιορίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ από 4% σε 5% που είχε προβλέψει τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση της πόλης έχει προειδοποιήσει ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι στενές οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις επενδύσεις, τις εξαγωγές αγαθών και το καταναλωτικό κλίμα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί επίσης στο Χονγκ Κονγκ.

«Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ είναι έτοιμη για μια ήπια προσγείωση το 2024 καθώς η ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μετριάζεται σε περίπου 2% από 3,5% του 2023», δήλωσαν οικονομολόγοι της DBS.

«Κεντρικό στοιχείο αυτής της ανάκαμψης είναι η αναβίωση του τουρισμού στην ηπειρωτική χώρα, η ενίσχυση των τομέων λιανικής και εστίασης».

Η Κίνα έχει θέσει στόχο ανάπτυξης 5% για το 2023. Το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου της ανήλθε στο 4,9%, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ανταποκριθεί ή και θα ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να σταθεροποιήσει το πλάνο για την ποσοτική σύσφιξη αποφεύγοντας την σύγχυση

Αυξήσεις μισθών σε 100.000 εργαζόμενους θα φέρουν οι τριετίες το 2024 - Πρόστιμα στους απείθαρχους εργοδότες

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για προσθήκη νέας ειδικής εφαρμογής AI στο gov.gr

gazzetta
gazzetta reader insider insider