ΟPEC+: Συμφώνησε σε νέες περικοπές της παραγωγής - Αναμένεται αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟPEC+: Συμφώνησε σε νέες περικοπές της παραγωγής - Αναμένεται αύξηση της τιμής του πετρελαίου
Οι περικοπές από τις αρχές του νέου έτους, θα ανέρχονται σε περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Οι χώρες του ΟPEC+ συμφώνησαν σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου, συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) από τις αρχές του επόμενου έτους, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία που έχει υπερβεί την τρέχουσα εθελοντική περικοπή. Οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι πλέον οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν.

Πάντως σε μια πρώτη αντίδραση, οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου κατά 2%, εν μέρει επειδή οι μειώσεις ήταν εθελοντικές και λόγω της προσδοκίας των επενδυτών πριν από τη συνάντηση ότι οι πρόσθετες περικοπές της παραγωγής μπορεί να ήταν μεγαλύτερες.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, που παράγουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, συναντήθηκαν διαδικτυακά την Πέμπτη για να συζητήσουν την πολιτική που θα ακολουθούσαν.

«Η αντίδραση της αγοράς υποδηλώνει δυσπιστία για την πλήρη αποτελεσματικότητα των περικοπών», δήλωσε ο αναλυτής της JP Morgan, Κρίστιαν Μάλεκ.

«Ωστόσο, ο καθορισμός ενός νέου πλαισίου για κάθε μέλος για να επιτύχει την περικοπή της παραγωγής του, αντικατοπτρίζει τον βαθμό εμπιστοσύνης και συνοχής μεταξύ των μελών. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Βραζιλία προσχωρεί στην ομάδα είναι απόδειξη της δύναμης του ΟΠΕΚ+».

Ο ΟΠΕΚ+ κάλεσε τη Βραζιλία, έναν κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου να γίνει μέλος του ομίλου. Ο υπουργός Ενέργειας της Βραζιλίας δήλωσε ότι ελπίζει η χώρα του να ενταχθεί στον Οργανισμό τον Ιανουάριο.

Ο όμιλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συζήτησε την παραγωγή του 2024, εν μέσω προβλέψεων ότι η αγορά αντιμετωπίζει πιθανό πλεόνασμα και καθώς η μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) από τη Σαουδική Αραβία επρόκειτο να λήξει τον επόμενο μήνα.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ + που είναι περίπου 43 εκατ. bpd ,αντανακλά ήδη τις περικοπές περίπου 5 εκατ. bpd με στόχο τη στήριξη των τιμών και τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Οι νέοι συνολικοί περιορισμοί της παραγωγής θα ανέρχονται σε 2,2 εκατομμύρια bpd από οκτώ παραγωγούς, ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε δήλωση μετά τη συνάντηση. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται η επέκταση των εθελοντικών περικοπών της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας κατά 1,3 εκατομμύρια bpd.

Σε μειώσεις της παραγωγής τους- αν και μικρότερης έκτασης από αυτές της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας- θα προχωρήσουν τα ΗΑΕ, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Καζακστάν, η Αλγερία και το Ομάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider