OPEC+: Συμφωνία μελών για εθελοντική περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
OPEC+: Συμφωνία μελών για εθελοντική περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου το 2024
Παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το α' τρίμηνο του 2024, η Σαουδική Αραβία

Σε εθελοντική περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου το 2024, φέρεται να συμφώνησαν τα μέλη του OPEC+ κατά την σημερινή, εξ αναβολής συνεδρίασή τους, με το κορυφαίο μέλος του καρτέλ, την Σαουδική Αραβία, να δεσμεύεται σε επέκταση της εθελοντικής μείωσης της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, δεν φέρεται να κατέληξε σε επίσημη απόφαση για συλλογική εμβάθυνση των περικοπών το νέο έτος.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη κατά την εξ αποστάσεως συνάντηση του OPEC+, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει δια ζώσης στη Βιέννη το Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου, ωστόσο χρειάστηκε να αναβληθεί λόγω των διαφωνιών στους κόλπους του καρτέλ, κυρίως από τα μέλη της δυτικοαφρικανικής ομάδας του OPEC (Νιγηρία, Αγκόλα), σχετικά με τα νέα επίπεδα παραγωγής και τις ποσοστώσεις. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι θέσεις των παραπάνω χωρών στη συνάντηση.

Σημειώνεται ότι, η συμμαχία του OPEC+, έχει ήδη συμφωνήσει σε περικοπή της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλι ημερησίως μέχρι το τέλος του 2024, με πολλά μέλη του καρτέλ να δεσμεύονται σε εθελοντική περαιτέρω μείωση της παραγωγής κατά 1,66 εκατ. βαρέλια ημερησίας κατά την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα κέρδη άνω του 1% στο πετρέλαιο, με τα «βλέμματα» στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση του OPEC+

gazzetta
gazzetta reader insider insider