ΧΑ: Βγήκαν μπροστά οι τράπεζες - Άμυνα πάνω από τις 1.260 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Βγήκαν μπροστά οι τράπεζες - Άμυνα πάνω από τις 1.260 μονάδες
Ισχυρό comeback από την ΕΤΕ σήμερα δίνοντας αγοραστικό σήμα. Μοχλός οι τράπεζες για νέα υψηλά στο ΧΑ.

Με τις τράπεζες σε θέση οδηγού κατάφερε το ΧΑ να κρατήσει το επίπεδο των 1.260 μονάδων, χτίζοντας πλέον μια ισχυρή βάση στήριξης προκειμένου να αναρριχηθεί προς τις 1.300 μονάδες.

Ευρύτερα καταγράφηκε και σήμερα ένα rotation καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια στρέφονται εκ προς τις τράπεζες, παίρνοντας μερίδιο των κερδών τους από τα πιο βαριά χαρτιά της αγοράς. Οι προοπτικές άλλωστε των ελληνικών τραπεζών είναι άκρως θετικές, καθώς έχουν αφήσει πίσω τους τις δυσκολίες τους παρελθόντος, η κερδοφορία τους καθίστανται βιώσιμη, τα μερίσματα έρχονται και τα discounts έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι υψηλά.

Fidelity, BlackRock, Norges, Allianz, Pimco, Capital, Pictet, Wellington, Fiera, GIC, RWC, Power Corporation of Canada, Sumitomo Mitsui Trust και άλλοι, οι οποίοι έχουν θέσεις στην ελληνική αγορά ενώ διαχειρίζονται και αρκετά δισ. για πελάτες βρίσκονταν σήμερα στα κεντρικά της Morgan Stanley για να δουν την εξέλιξη του εγχώριου επενδυτικού στόρι.

Tο στίγμα των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας έδωσε χθες με την ομιλία του σε επενδυτές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμπεδώνοντας περαιτέρω την αξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ισχυρή εντολή που έχει η κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, σκοπεύοντας να προχωρήσει με μια επιθετική ατζέντα που θα διασφαλίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Το θετικό περιβάλλον για τις τράπεζες επιβεβαιώνεται και από τις εκδόσεις ομολόγων τους. Μετά τη Eurobank, ήταν σειρά της Πειραιώς να βγει στις αγορές, όπου εκδηλώθηκε εκρηκτική ζήτηση για το νέο ομόλογο με το οποίο η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι προσφορές ξεπέρασαν άνετα τα 1,7 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από τρεις φορές υπερκάλυψη.

Τα κεφάλαια που σήκωσε από τις αγορές η Πειραιώς μέσω ενός senior preferred τίτλου 6NC5, δηλαδή εξαετούς διάρκειας με non call για τα πρώτα πέντε έτη κατευθύνονται για την ενίσχυση των MREL. Η επιτυχία της έκδοσης κρίνεται από το γεγονός πως οι προσφορές από τους θεσμικούς ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να χαμηλώνει σημαντικά από το 7,125% που είχε οριστεί ως αρχική καθοδήγηση στο 6,875%, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του insider.gr, με το κουπόνι μάλιστα στο 6,75%.

Επιπλέον, ένα βήμα πριν την δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή χρεών της βρίσκεται η Ελλάδα, ακολουθώντας μάλιστα την επικείμενη αναβάθμιση από την Fitch Ratings η οποία αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου, με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών έγκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο, η χώρα στις 15 Δεκεμβρίου θα αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα 5,3 δισ. ευρώ διακρατικών δανείων (GLF) τα οποία οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.

Αξιωματούχοι του ΥΠΕΘΟ δήλωσαν μάλιστα στο Reuters πως προσβλέπουν σε μία επανάληψη της κίνησης το 2024, στέλνοντας ισχυρό σήμα προς τις αγορές.

Περνώντας στο ταμπλό, το θετικό κλίμα και οι δυνάμεις που αναζητούσε το ΧΑ για να διασπάσει αποφασιστικά το επίπεδο των 1.262 μονάδων, ήρθαν. Η αγορά πλέον μπορεί να αναρριχηθεί προς τις 1.300 μονάδες και προς νέα υψηλά έχοντας πληθώρα εγχώριων καταλυτών, τα θετικά αποτελέσματα των εισηγμένων, και την επικείμενη αναβάθμιση από τη Fitch την Παρασκευή, που θα επιστεγάσει την επενδυτική βαθμίδα και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους κορυδαίους διεθνείς δείκτες.

Στη σημερινή συνεδρίαση για δεύτερη διαδοχική φορά βγήκαν αγοραστές στις δημοπρασίες και μάλιστα στις τράπεζες.

Ο ΓΔ έκλεισε με ήπια πτώση 0,05% στις 1.264,69 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται στα 117,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,21% στις 3.084,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 1,23% στις 1.170,77 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ μετά από ένα σύντομο πτωτικό σερί και παρά τις πιέσεις στην έναρξης της συνεδρίασης, που έφτασαν τη μετοχή μέχρι τα 5,998 ευρώ, υπήρξαν ισχυρά αγοραστικά χέρια που περίμεναν για να μπουν δυναμικά στη τράπεζα. Κάπως έτσι η μετοχή έκλεισε με κέρδη 1,51% στα 6,166 ευρώ (28,65 εκατ. ευρώ τζίρο), βλέποντας και τα 6,188 ευρώ. Η τάση έχει γυρίσει σε ανοδική πλέον, και η ΕΤΕ μπορεί να κινηθεί άνετα προς νέα υψηλά.

Ισχυρή άνοδος επίσης για την Alpha Bank με κέρδη 1,94% στα 1,58 ευρώ, ενώ ακολούθησε η Πειραιώς στο 0,89% και τα 3,174 ευρώ. Μια ανάσα από τα 1,67 ευρώ η Eurobank με κέρδη 0,54%.

Από τα blue chips ΔΕΗ και ΜΟΗ έδωσαν το θετικό πρόσημο, καταγράφοντας άνοδο 2,38% στα 10,75 ευρώ και 1,89% στα 24,76 ευρώ αντίστοιχα.

Ανοδικά επίσης η ΕΥΔΑΠ, ενώ στασιμότητα και κατοχύρωση κερδών καταγράφηκε στα υπόλοιπα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποιήσης.

Κέρδη αποκόμισαν οι επενδυτές από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,78%), την Aegean (1,73%), τη Cenergy (-2,73%) και τη Μυτιληναίος (-1,09%).

Από την άλλη προσεκτικές κινήσεις επιχειρήθηκαν σε Jumbo, ΟΠΑΠ, και ΕΛΠΕ, ενώ έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε ElvalHalcor, Ελλάκτωρ και Lamda.

Βαριές απώλειες για τη Σαράντης με πτώση 4,47%, ενώ στα mid caps, πιέσεις πέρασαν σε Πλαστικά Θράκης, Παπουτσάνης και ΑΒΑΞ. Ισχυρή άνοδος για ΕΥΑΘ και Premia.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider