H Wall Street δεν «χορεύει» στους εταιρικούς ρυθμούς - Έντονη μεταβλητότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Wall Street δεν «χορεύει» στους εταιρικούς ρυθμούς - Έντονη μεταβλητότητα
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,12% στις 33.945 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,14% στις 4.367 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διολισθαίνει 0,29% στις 13.528 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 20:49

Απώλειες καταγράφονται στη Wall Street την Τρίτη, καθώς ο «χορός» με τα επιχειρηματικά αποτελέσματα του τριμήνου δεν φαίνεται αρκετός να εγείρει τον επενδυτικό ενθουσιασμό, ενώ το ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων και ο «πονοκέφαλος» στους traders απειλεί τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, σε μια συνεδρίαση για «γερά νεύρα» με διαρκείς εναλλαγές προσήμων.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,12% στις 33.945 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,14% στις 4.367 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διολισθαίνει 0,29% στις 13.528 μονάδες. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε το 4,80%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου — όταν διαπραγματεύτηκε στο 4,887%. Οι αυξανόμενες αποδόσεις έχουν πιέσει την ευρύτερη αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι traders αξιολογούν τις προοπτικές μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο. Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να βγάλει από το κάδρο τις επιπτώσεις που επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία ο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Σίγουρα, το καλό ξεκίνημα της σεζόν για τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου που ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών, μετριάζει τις επενδυτικές ανησυχίες.

Επιχειρηματικά νέα

Άνω των εκτιμήσεων ήταν αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Goldman Sachs για το τρίτο τρίμηνο. Η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη στα 5,47 δολάρια ανά μετοχή, τους αναλυτές να προβλέπουν 5,31 δολάρια. Στα έσοδα η Goldman Sachs ανακοίνωσε 11,82 δισ. δολάρια ανά μετοχή έναντι 11,19 δισ. δολάρια που αναμένονταν. Ανάμεσα στους υπόλοιπους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street η Goldman Sachs εξαρτάται περισσότερο από τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική και τις συναλλαγές. Το περασμένο τρίμηνο, οι συναλλαγές και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα των εσόδων της Goldman Sachs. Αυτό ήταν ένας αρνητικός παράγοντας, καθώς οι συγχωνεύσεις, οι αρχικές δημόσιες προσφορές και οι εκδόσεις χρέους έχουν μπει στον «πάγο» φέτος καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να επιβραδύνει την οικονομία. Ταυτόχρονα, η Goldman δέχτηκε χτυπήματα από δύο τομείς: Η στρατηγική της απομάκρυνση από τη λιανική τραπεζική προκάλεσε ζημίες στην εταιρεία καθώς βρίσκει αγοραστές για ανεπιθύμητες δραστηριότητες και η έκθεσή της σε εμπορικά ακίνητα έχει επίσης οδηγήσει σε απομειώσεις.

Υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Bank of America στο γ' τρίμηνο του έτους, με τις καλές επιδόσεις του χρηματοπιστωτικού κολοσσού να έρχονται να προστεθούν σε αυτές των JPMorgan, Wells Fargo και η Citigroup, οι οποίες ξεπέρασαν τις προσδοκίες το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο αναλυτικά, η τράπεζα ανακοίνωσε πως τα έσοδα στο γ' τρίμηνο ανήλθαν στα 25,32 δισ. δολάρια, τη στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα της LSEG (πρώην Refinitiv) ανέμεναν έσοδα ύψους 25,14 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το CNBC, τα έσοδα της BofA αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2022, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 4% στα 14,4 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη της BofA διαμορφώθηκαν στα 0,90 δολάρια/μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,82 δολαρίων/μετοχή. Συνολικά, τα κέρδη της τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 7,8 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως η μετοχή της Bank of America έχει χάσει το 18% της αξίας της από τις αρχές του έτους, εν μέσω πιέσεων στο πεδίο των ομολόγων, αν και οι αρχικές προβλέψεις ανέφεραν πως η τράπεζα θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους από τα υψηλότερα επιτόκια μέσα στο 2023.

«Έπεσαν» τα έσοδα τρίτου τριμήνου της Lockheed Martin εξαιτίας του κλάδου της αεροναυπηγικής, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία την Τρίτη. Τα έσοδα του κλάδου μειώθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση με την εταιρεία να λέει ότι τα αεροσκάφη F-35 αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην παράδοση εν μέσω αυξημένης ζήτησης, ωθώντας χαμηλότερα τις μετοχές. Οι εκτιμήσεις «έβλεπαν» μείωση 3,8% σε ετήσια βάση στα έσοδα από την αεροναυπηγική καθώς προκύπτουν προβλήματα ποιότητας για τα F-35 μετά από την αύξηση της παραγωγής. «Οι ελλείψεις ανταλλακτικών συνεχίζουν να προκαλούν αναποτελεσματικότητα στην παραγωγή», δήλωσε στο Bloomberg η υπηρεσία διαχείρισης συμβάσεων του Πενταγώνου. Το F-35 έχει ενισχυμένη ζήτηση μετά την αυξημένη παγκόσμια αστάθεια, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, ωστόσο οι παραδόσεις αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις έως ότου εγκριθεί το λογισμικό που τροφοδοτεί την πιο προηγμένη έκδοση τουαεροσκάφους. Το μαχητικό έγινε πρόσφατα πανεθνικό πρωτοσέλιδο στις ΗΠΑ όταν «χάθηκε» πάνω από τη Βόρεια Καρολίνα.

Mάκρο

Ανθηρή ήταν η κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με τις λιανικές πωλήσεις να καταγράφονται πολύ πάνω από τις προσδοκίες παρά τα υψηλά επιτόκια και τις ανησυχίες για την αποδυνάμωση της οικονομίας. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% τον μήνα, πολύ πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 0,3%, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου την Τρίτη. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6%, επίσης πολύ μπροστά από την πρόβλεψη για μόλις 0,2%. Τα μεγέθη δεν είναι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, επομένως δείχνουν ότι οι καταναλωτές συμβαδίζουν με τις αυξήσεις των τιμών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ονομαστικό πληθωρισμό αυξημένο κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3,8%, σε σύγκριση με την αύξηση 3,7% για τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα μετά την έκθεση, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος. Η άνοδος των πωλήσεων ήταν ευρεία για τον μήνα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται σε καταστήματα λιανικής πώλησης, τα οποία σημείωσαν αύξηση 3%. Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και οι έμποροι σημείωσαν αύξηση 1% και οι υπηρεσίες φαγητού και οι χώροι ποτού αυξήθηκαν κατά 0,9%, καλό για ετήσια αύξηση 9,2%, η οποία ηγήθηκε όλων των κατηγοριών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Aύξηση 22% στα EBITDA της Mytilineos στο γ' τρίμηνο

Goldman Sachs: Σορτάρισμα σε μετοχές καπνού, αλκοόλ και τροφίμων από τα hedge funds

Adecco: Το 70% των εργαζομένων χρησιμοποιεί ήδη το GenAI, η εκπαίδευση όμως είναι ελλιπής

gazzetta
gazzetta reader insider insider