Ράλι στη Wall Street - «Όρεξη» και αισιοδοξία για επιχειρηματικά αποτελέσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι στη Wall Street - «Όρεξη» και αισιοδοξία για επιχειρηματικά αποτελέσματα
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,93% στις 33.984 μονάδες, ο ο S&P 500 ισχυροποιήθηκε 1,06% στις 4.373 μονάδες και ο Nasdaq έκανε άλμα 1,20% στις 13.567 μονάδες.

Ανοδικά έκλεισε η Wall Street τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή ενός κατακλυσμού εταιρικών ανακοινώσεων για τα τριμηνιαία οικονομικά τους μεγέθη ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,93% στις 33.984 μονάδες, ο S&P 500 ισχυροποιήθηκε 1,06% στις 4.373 μονάδες και ο Nasdaq έκανε άλμα 1,20% στις 13.567 μονάδες. Η Nike ηγήθηκε των κερδών του Dow τη Δευτέρα με άνοδο 2,4%, ενώ στα «πράσινα» ντύθηκαν και 11 μεγάλες εισηγμένες του S&P 500.

Μάλιστα, ο S&P 500 προετοιμάζεται για μια πλούσια εβδομάδα, καθώς το 11% των εισηγμένων του θα παρουσιάσουν τις επιδόσεις τους για το τρίμηνο, με «αιχμή του δόρατος» τις Johnson & Johnson, Bank of America, Netflix και Tesla.

Ο νέος γύρος εταιρικών αποτελεσμάτων ακολουθεί τις αντίστοιχες ανακοινώσεις των JP Morgan, Wells Fargo και UnitedHealth που κέρδισαν τις προβλέψεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, αναλυτές στις Wall Street αναμένουν περισσότερη αστάθεια προς το τέλος του έτους, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις και οι πετρελαϊκές τιμές αυξάνονται, με τις πληθωριστικές πιέσεις παράλληλα να αποδεικνύονται σχετικά... επίμονες, εν μέσω της ένοπλης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Πάντως, στο επενδυτικό «μικροσκόπιο» βρίσκονται περισσότερα τα εταιρικά κέρδη και το τι θα κάνει η Fed με τα επιτόκια.

«Βλέπω πραγματικά ένα ράλι ανακούφισης να συμβαίνει», εκτιμά η Λίζα Έρικσον, αντιπρόεδρος της U.S. Bank Wealth Management, επικαλούμενη τις πρόσφατες επιχειρηματικές ανακοινώσεις, μετά και την... περιορισμένη «πέψη» των αυξήσεων των επιτοκίων. «Το συναίσθημα στην αγορά αρχίζει να γίνεται θετικό και ενθουσιώδες» πρόσθεσε.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε σχεδόν 8 μονάδες βάσης στο 4,712% τη Δευτέρα, ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα τους σε Ουάσιγκτον και Καράκας. «Η περασμένη εβδομάδα ήταν σαφώς μια αντίδραση σοκ λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στη γεωπολιτική σκακιέρα», δήλωσε ο Αϊφίν Ντεβίτ, επικεφαλής επενδύσεων του Ομίλου Moneta.

Mάκρο

Υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών της Fed της Νέας Υόρκης με τον τίτλο Empire State ο οποίος μετρά την μεταποιητική δραστηριότητα στην πολιτεία, χάνοντας 6,5 μονάδες τον Οκτώβριο στο -4,6, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η τράπεζα. Οι οικονομολόγοι περίμεναν -6, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal. Οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από το μηδέν υποδηλώνει επιδείνωση των συνθηκών. Ο δείκτης για νέες παραγγελίες υποχώρησε 9,3 μονάδες και διαμορφώθηκε σε -4,2 τον Οκτώβριο. Ο δείκτης αποστολών υποχώρησε στις 1,4 μονάδες για τον μήνα. Οι μη εκπληρωμένες παραγγελίες υποχώρησαν 19,1 μονάδες σε -13,9. Η απασχόληση αυξήθηκε τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές υποχώρησαν ήπια. Όσον αφορά το μέλλον, οι εταιρείες παραμένουν σχετικά αισιόδοξες για τις προοπτικές σε ορίζοντα έξι μηνών, ανέφερε η περιφερειακή τράπεζα Fed. Η πτώση τον Οκτώβριο ακολουθεί μια σταθερή άνοδο τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης ήταν ασυνήθιστα ασταθής τα περισσότερα από τα δύο τελευταία χρόνια με αρκετές βαθύτατα αρνητικές αναγνώσεις να ακολουθούνται από βελτίωση.

Eμπορεύματα

Aπρόσμενες απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το πετρέλαιο μετά το ράλι τόσο της Παρασκευής όσο και συνολικά της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι traders δεν αφήνουν από το οπτικό τους πεδίο τους παγκόσμιους κινδύνους για τις προμήθειες «μαύρου χρυσού». Αναταραχές στις αγορά καυσίμων έχει προκαλέσει αφενός ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας και αφετέρου η ενδεχόμενη συμφωνία ΗΠΑ - Βενεζουέλας για χαλάρωση των πετρελαϊκών κυρώσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε 1,2% και διαμορφώθηκε στα 86,66 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, απώλεσε 1,4%, στα 89,65 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Νοεμβρίου κέρδισε 0,3% στα 2,27 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Νοεμβρίου κατρακύλησε σχεδόν 2% στα 3,15 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,11 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με απώλειες 3,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα κέρδη στις ευρωαγορές εν μέσω κρίσης στη Μέση Ανατολή - «Με το δεξί» στην εβδομάδα

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος πάνω από τις 1.170 μονάδες με χαμηλό τζίρο

JP Morgan: Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από Standard & Poor's - Fitch

gazzetta
gazzetta reader insider insider