Πόσο εύθραυστο είναι το ράλι των ιταλικών μετοχών στον FTSE MIB - Επανάληψη της κρίσης του 2011;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο εύθραυστο είναι το ράλι των ιταλικών μετοχών στον FTSE MIB - Επανάληψη της κρίσης του 2011;
Οι ιταλικές μετοχές καταγράφουν κέρδη φέτος όμως, με τις αποδόσεις των ομολόγων να ενισχύονται, η ύφεση είναι στον ορίζοντα ενώ και οι νέες προβλέψεις δημιουργούν ανησυχίες για την οικονομία της γειτονικής χώρας, εξαλείφοντας το ράλι που καταγράφεται.

Οι ιταλικές μετοχές καταγράφουν κέρδη φέτος όμως, με τις αποδόσεις των ομολόγων να ενισχύονται, η ύφεση είναι στον ορίζοντα ενώ και οι νέες προβλέψεις δημιουργούν ανησυχίες για την οικονομία της γειτονικής χώρας, εξαλείφοντας το ράλι που καταγράφεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο FTSE MIB στον Μιλάνο εκτινάσσεται 20% φέτος, ξεπερνώντας τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με ώθηση από τις τράπεζες, οι οποίες επωφελήθηκαν από τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ αποτελούν και πόλο έλξης για επενδυτές. Αλλά με τα spreads των ιταλικών ομολόγων να σκαρφαλώνουν έναντι των γερμανικών, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν πως οι κίνδυνοι παραείναι μεγάλοι για να αγνοηθούν, σε συνδυασμό με το μεγάλο έλλειμμα.

«Οι επενδυτές φαίνεται να παραβλέπουν τους πιθανούς κινδύνους από τη διεύρυνση των spread εν μέσω επιδείνωσης της μακροοικονομικής εικόνας», δήλωσε ο Φάμπιο Καλντάτο, συνεργάτης της Olympia Wealth Management. «Προβλέπουμε μια επικείμενη ύφεση στην Ιταλία» πρόσθεσε. Οι νέες οικονομικές προβλέψεις — που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα — έχουν αναστατώσει τους επενδυτές. Η Fitch ανέφερε ότι επίκειται «μια σημαντική χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής», ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεμήνυσε ότι η Ιταλία θα «κολλήσει» με χρέος πάνω από το 140% του ΑΕΠ της για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Goldman Sachs συνιστούν στους επενδυτές να αποφεύγουν τις ιταλικές μετοχές. Ο FTSE MIB είναι «ευάλωτος στις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, τη διεύρυνση των spreads και οποιαδήποτε επιδείνωση της ανάπτυξης», προειδοποίησαν ενώ πρόσθεσαν πως η κατάσταση από τον Ιούλιο δεν είναι βιώσιμη.

Παρά το ράλι, οι ιταλικές μετοχές κινδυνεύουν από το επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον και ο FTSE MIB είναι ένας από τους πιο εκτεθειμένους δείκτες στην Ευρώπη. Μια άνοδος 10 μονάδων βάσης στα spreads των ομολόγων θα έφερνε απώλειες 1,5% για τον FTSE MIB. Μεταξύ των αρχών Μαΐου και του τέλους Σεπτεμβρίου 2022, όταν η διαφορά μεταξύ ιταλο-γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε από 200 μονάδες βάσης σε περισσότερες από 250 μονάδες βάσης μονάδες, ο FTSE MIB απώλεσε 11%.

Ταυτόχρονα, πιέσεις εμφανίζονται ήδη και σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ιταλίας. Ο FTSE Italia Mid Cap των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υποχωρεί κατά 1,4% φέτος, υποαποδίδοντας απέναντι στον MSCI Europe Mid Cap. Για τις εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης, οι απώλειες είναι ακόμη πιο έντονες, με τον FTSE Italia Small Cap να κατρακυλά περισσότερο από 9%. Ωστόσο, ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να βάζουν στα ραντάρ τους τους κινδύνους με το χρέος της Ιταλίας, δεν βλέπουν επανάληψη της κρίσης του 2011, όταν η άνοδος στα spreads των ιταλικών ομολόγων οδήγησε σε κατάρρευση της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιθανή ευκαιρία 100 δισ. δολ. στα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας «βλέπει» η Goldman Sachs

Lockheed Martin: Πτώση 5% για τα έσοδα τριμήνου της Αεροναυπηγικής εξαιτίας καθυστερήσεων των F-35

Goldman Sachs: Άνω των εκτιμήσεων αποτελέσματα τριμήνου παρά τους «κόντρα ανέμους» - Στα 11,82 δισ. δολάρια τα έσοδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider